Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Nem igazság

"Szerintem hiába mondja Botka László, hogy ez a botrány nem hat az ő megítélésükre. Sokkal többet kell dolgozniuk azért, hogy elhitessék: ők nem hazudtak. Ráadásul ezt úgy kell tenniük, hogy közben ne hozzák kellemetlen helyzetbe saját miniszterelnöküket."
Nem Gyurcsány Ferencet érte erkölcsi veszteség a hét végén kirobbant politikai botrány miatt.

Vasárnap este, amikor a TV 2 szerkesztője elmondta, miről számolnak majd be, és kedvcsinálónak bejátszották az alpárian beszélő miniszterelnök hangját, jött a reklámspot, majd egy fizetett politikai hirdetésben nagyvárosi MSZP-s polgármesterek mondták el és mutatták meg gyanútlanul, fölszabadultan mosolyogva, mit tettek eddig. Szerintem ez volt az igazán drámai pillanat: a néző óhatatlanul azt kérdezte a nyíregyházi Csabai Lászlónétól, az egri Nagy Imrétől, a szegedi Botka Lászlótól: vajon ti most igazat mondtok? Valóban megépült az az autópálya, tényleg sorban újítjátok fel a régi panelházakat? Vajon valódi-e a megszépült szegedi Szent István tér? A zárt körű miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatása azoknak az embereknek a hitelét rontotta, akik Gyurcsánnyal egy pártban politizálnak, de nincs szükségük arra, hogy most bármit is beismerjenek. Nem azt mondom, hogy a helyi politikusok nem szoktak hazudni, csak azt: ha településük ügyeiről van szó, sokkal hamarabb a szavukon lehet fogni őket, és ezzel a fő játékszabállyal a legtöbben tisztában vannak – függetlenül attól, milyen pártiak.

Lehet, most csak ez a különbség az országos és a helyi politika között.
Szerintem hiába mondja Botka László, hogy ez a botrány nem hat az ő megítélésükre. Sokkal többet kell dolgozniuk azért, hogy elhitessék: ők nem hazudtak. Ráadásul ezt úgy kell tenniük, hogy közben ne hozzák kellemetlen helyzetbe saját miniszterelnöküket. Őszintén, hihetően kell válaszolniuk azokra a kérdésekre, amelyek azt firtatják, vajon ők ott voltak-e azon a frakcióülésen, ők is úgy gondolják-e, hogy hazugsággal, az emberek megtévesztésével sikerült megnyerni az országgyűlési választásokat. Megkérdezik tőlük, vajon szűk körben mit szoktak mondani a város helyzetéről. És most nem elég őszintének látszani, annak is kell lenni.

Páran nyilván megérdemlik majd ezeket a kérdéseket, de azt hiszem, a miniszterelnöknek nem volt joga a többes szám használatára: nem minden politikus hazudott itt az elmúlt tizenhat évben.

Ami pedig az össznemzeti őszinteségroham igényét illeti: ha az algyői általános iskola másodikos diákja fekete csillagot kap a napköziben a magatartására, de finomít a dolgon, és fekete pontot ír be magának, az legkésőbb másnap kiderül, otthon is, az iskolában is. Az ilyesmi persze sohasem múlik el következmények nélkül. A gyerek elszégyelli magát, és ha jót akar, nem emeli föl a hangját, nem ajánlja a szüleinek azt, hogy itt az idő, merjenek ők is őszinték lenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A böszmeség és a hazugság

"Hazudtak! Ne legyenek illúzióink, a hatalom megszerzésének reményében. Gyurcsányt idézve:… Tovább olvasom