Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Nem nekem

"Mintha neki is lenne egy ellenőrzője a polgármesteri hivatalban."
– Nekem egyszer egy főorvos lánya állított ki igazolást, akivel akkor jártam, és azt írta rá, hogy azon a héten a kezelése alatt álltam.
– Aha, és mi a tanulság?

– Év végén megbuktam fizikából.

Talán elég egyértelmű, de azért a biztonság kedvéért: ez nem az én iskolakerülős sztorim. Egyrészt én sosem mertem igazolatlanul hiányozni, másrészt sose jártam olyan fiúval, aki egy egész hetes igazolást tudott volna szerezni nekem.

Szeptember óta Szegeden 11 diák lépte túl az 50 órás hiányzást, 5 gyerek ügyében rendelték el az iskoláztatási támogatás, régi nevén családi pótlék folyósításának felfüggeszté-
sét. Ez gyerekenként durván 12 ezer forintot jelent.

Áprilisban írtuk: idén januártól márciusig 144 szülőt jelentettek fel Szegeden a közoktatási törvényben meghatározott kötelességeinek megszegése miatt, tehát azért, mert tanköteles gyerekének sok volt az igazolatlan órája. 2009-ben egész évben 390 feljelentés érkezett 373 szülő ellen, és 47-et ítéltek pénzbírságra, átlagosan 8000 forintra.

A fenti, „kezeléses" sztorit elmesélő barátom állítólag most már bánja, hogy ellinkelte a gimnáziumot, és fogadkozik, hogy a lányait szigorúan fogja majd. Vagy így lesz, vagy nem, de az ő gyerekeit nem féltem.

Érdekes viszont, hogy amíg évekkel ezelőtt szent borzadállyal néztek a „rendes" anyukák – néha apukák – azokra a szülőkre, akik nem jártak rendszeresen szülői értekezletre, fogadóórára, addig ma már néhány (sok?) osztályban az a kevesebb, aki mindegyiken részt vesz.

Nem tudom, a támogatás megvonásával rá lehet-e nevelni a szülőt, hogy törődjön többet a gyereke ügyeivel. Talán tényleg csak így lehet rá hatni: mintha neki is lenne egy ellenőrzője a polgármesteri hivatalban, és ő is megbukhat, ha túl sok az igazolatlan.

A gyerek pedig így már nemcsak magának, de neki is tanul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újragombolt kabát

"Nem „a mindszenti beteg" az egyetlen, aki nem élte túl a különböző rangú intézmények közötti ide-oda küldözgetést." Tovább olvasom