Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nincs ingyen

"Jó lenne, ha az lenne valóban, aminek nevezik: hadüzenet a politikai szürkegazdaságnak. Okkal lehet mégis attól tartani, hogy a miniszterelnök hétfőn bejelentett hét pontja elenyészik majd az időben."
Jó lenne, ha az lenne valóban, aminek nevezik: hadüzenet a politikai szürkegazdaságnak. Okkal lehet mégis attól tartani, hogy a miniszterelnök hétfőn bejelentett hét pontja elenyészik majd az időben.

Ebben a hétben ugyanis van egy pont, amelyik személyesen érint sok pártpolitikust, ráadásul magukat a pártokat is nehéz helyzetbe játszaná – ha megvalósulna. Valószínűtlen, hogy megszavazzák. Az úgynevezett főállású képviselőségről van szó, vagyis a parlamenti képviselők nem lehetnének egyszersmind polgármesterek, gazdasági társaságok felső vezetői.

A most érvényes szabályt, hogy lehetnek, a Horn-kormány hozta be 1994-ben. A szabad demokrata Gusztos Péter javasolta egyszer, amit most Gyurcsány Ferenc, de azt a javaslatot napirendre sem vették. Hiszen mindkét nagy pártnak sok olyan képviselője van, akik egyszersmind polgármesterek – 190-es létszámú szocialista frakcióban például 40-en. Ha ennyi helyre kellene új embereket indítani a következő választáson, a szocik alighanem túl sok képviselői mandátumot elveszítenének. Miért? Vegyünk egy nagyvárost, ahol rátermett polgármester dolgozik: szavazáskor kevéssé a pártszíne esik a latba, sokkal inkább a személyét ítélik meg. Ha például a debreceni fideszes polgármester, Kósa Lajos, vagy a szegedi szocialista Botka László helyett újdondász képviselőjelöltre kellene szavazni, a pártok csak a vak szerencsében bízhatnának. Ezt nem engedhetik meg maguknak.

A Csongrád megyéből a parlamentbe küldött 14 képviselő közül jelenleg heten vezetnek várost, négyen szocialisták, hárman fideszesek. Mindegyikük azt mondja most, ha választani kényszerül, a városát választja – egyebek mellett ezért is szavaznak rájuk a városaikban a képviselő-választáskor.

Mindezt erősen színezi – a pénz. A miniszterelnök egyik interjújában megemlített ugyancsak a tisztaság-átláthatóság jegyében egy összeget. Akárhogyan szorzunk-osztunk, ha a 800 ezres bruttó képviselői fizetés (és semmi más) megvalósulna, a honatyák és honanyák anyagilag rosszabbul járnának, mint most. Legeslegrosszabbul járnának a mostani polgármester-képviselők.

Száz szó mint egy: ezt aligha szavazzák meg – a miniszterelnök is tudja. Hogy akkor minek mondja? Nem pusztán azért, mert kellenek a gumicsontok (a témán még hetekig elrágódik a média), hanem azért is, mert nagyon kell a kormányzó nagyobbik pártnak a tisztaságvágy látszata a Zuschlag-szennyezettségben.

Minékünk viszont tiszta és profi politikusok kellenének, ami sok pénzbe kerül. De legalább tudnánk, hogy kinek és miért fizetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendszer logikája

"Túl olcsó a parkolás Szegeden, ezért az autósok játszva kifizetik az óránkénti 260 forintot, és… Tovább olvasom