Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Normális élet

"Miközben orvos és betege között a politika igyekezett egy jó nagy árkot ásni, miközben csak az egészségügyi reform fájdalmas lépéseiről hallani, miközben az ország egészséges fele jajgat a leghangosabban, addig az élet a kulisszák mögött megy tovább. A betegek reménykednek, az orvosok gyógyítanak és műtenek."
Miközben orvos és betege között a politika igyekezett egy jó nagy árkot ásni, miközben csak az egészségügyi reform fájdalmas lépéseiről hallani, miközben az ország egészséges fele jajgat a leghangosabban, addig az élet a kulisszák mögött megy tovább. A betegek reménykednek, az orvosok gyógyítanak és műtenek. Szegeden például sikeres élődonoros veseátültetésen esett át egy nagylány. Egy felkészült csapatnak köszönhetően hat év után újra teljes életet élhet.

Aki nem látott még vesebeteget, nem tudja, mit jelent ezzel a betegséggel együtt élni. Aki nem járt még dialízisközpontban, annak fogalma sincs, hogy működtetnek egy emberi szervezetet „művesével", mit élt át az az ember, aki egyik nap még jött-ment szabadon, dolgozott, sört ivott, fagylaltot evett, majd hirtelen minden megváltozott körülötte. Hogy mit jelent az, amikor valakit egy gép tart életben. Amikor minden másnap érte küldenek egy betegszállítót, beviszik a dialízisközpontba, hogy ott négyórás kezeléssel „átmossák" a vérét, nem működő veséje helyett méregtelenítsék a szervezetét.

A vesebeteg kénytelen otthagyni a munkahelyét, kénytelen szigorúan odafigyelni arra, mennyit eszik, mit iszik, még azt is tudnia kell, mennyi folyadékot tartalmaz egy alma és egy barack. A felnőtt ember még csak-csak megbarátkozik a gondolattal, túllép depresszión, betegségtudaton, azon a tényen, hogy betegsége gyógyíthatatlan, de kezelhető. Ha együttműködik orvosával, még utazgathat is, beprogramozhatja magát, hová, melyik műveseközpontba „fusson", amikor elérkezik az ideje. Nem foglalkozik reggeltől estig azzal, miért vele történik mindez, miért pont őt érte utol a betegség.

Egy gyerek vesebetegsége azonban százszor fájdalmasabb: kiesik öt-nyolc-tíz év az életéből, mire veséhez juthat, mire újra teljes életet élhet. Az idő elszalad, elmúlik a gyerek-, majd a kamaszkor, pótolhatatlan évek vesznek el az iskolából, és nem tudni, mit hoz a jövő. Az a jövő, amely az egészséges társak számára kiszámíthatatlan.

Néhány hete megint sikeres élődonoros veseátültetést végeztek el a szegedi sebészeti klinikán. Esélyt adtak egy újabb embernek a normális életre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életszerű

"Igazán divatos szó lett az utóbbi napokban, elég, ha arra gondolunk, hogy a rendőrség nem tartotta… Tovább olvasom