Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Nyugodjék békében

JEGYZET - "Így nyugalom, béke sem lesz - élők és holtak világában sem."
Az elhunytaknak azt kívánjuk, mondja búcsúztatójában a pap, a lelkész: nyugodjék békében. Egy bevett fordulat, állandósult szókapcsolat, természetesen tartalommal teli. Ez nem mindig igaz. A vásárhelyi Kincses temetőben rendszeresen háborgatják az élőket, a hozzátartozókat és rajtuk keresztül a holtakat.

Olvasói jelzésre többször írtunk a különböző esetekről. A református sírkert gazos, főként a régebbi síroknál, emlékhelyeknél van olykor derékig érő növényzet. Azon kell átgázolniuk a hozzátartozóknak, egy-két kullancsot összeszedve. A szétszórt szemét sem ritkaság, az utak nem a legjobb állapotúak, és több hosszú hónap után csinálták meg a kerítést. A csőszházról nem is beszélve, amelyben emberek – a temetőgondnokság munkásai – tartózkodnak. Ebből az omladozó, kívül-belül rozoga épületből az igényesebb hajléktalan is hanyatt-homlok menekülne. Az ideiglenes ravatalozóból – még most is használják – pedig egyesek szerint már csak Mária, a kis Jézus és a bárányok hiányoznak, mert tökéletesen megfelel a 2000 évvel ezelőtti állapotoknak. Valóban érdekes, és már hónapok óta ideiglenes.

Legújabban az borzolja a kedélyeket, hogy az urnás parcellában a sírok közeléből, az utakról eltávolították a tujákat, virágágyásokat, koszorútartókat. Így nem tudnak méltó módon emlékezni az elhunytakra – az emlékezés virágait nem akarják a földre tenni. A családtagok úgy érzik: így szeretteik nem nyugodhatnak békében. De a sírkertbe járók szerint a temetőgondnokság és a sírkertért felelős lelkész sem nyugodhat, mindig „kitalál", akciózik valamit. Így nyugalom, béke sem lesz – az élők és a holtak világában sem. Pedig a költővel szólva: rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk, és nem is kevés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagymabaj

"Volt, hogy a termést vagonszámra szállították el." Tovább olvasom