Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 25°C Még több cikk.

Őslény

JEGYZET - "Hová merült el szép szemed világa?"
A megkövesedett dinoszauruszürülék bemutatása szerintem mérföldkő volt. Tavaly októberben a most bezáró szegedi dínókiállítást több eredeti maradvánnyal, köztük ezzel is kiegészítették. Szép csöndben bebizonyosodott: akár az ürüléket is ki lehet állítani múzeumban, ha érdekesen mutatják be. Senkinek sem lehet kifogása, csakis az számít, hogy sokan megnézzék, és a tálalás szakszerű legyen. Erre nem lehetett panasz.

Nagyon tetszik, hogy a muzeológusok fantáziája az utóbbi tizenöt évben így elszabadult. A nagy vándorkiállítások mellett a régóta meglévő kincseket is sokkal leleményesebben mutatják be, mint az én gyerekkoromban. Látványossággal, humorral, olykor abszurd ötletekkel reklámozzák a kiállításokat, erre a sajtó is vevő. Így lehet elérni, hogy az is bemenjen egy képzőművészeti tárlatra, akinek egyébként eszébe sem jutna.Szembejön vele a plakát, olvas róla az újságban, vagy valakije, akit érdekel, elcipeli. Ugyanannak a szívós kulturális gerillaharcnak az eredménye ez, mint az, amikor egy időben Szabó Lőrinc-verset szavaltak egy kávéreklámban, vagy a Dr. Csont című amerikai krimi magyar szinkronjába a fordító becsempészte ezt a Vörösmarty-sort: „hová merült el szép szemed világa?" Persze kérdés, mi haszna annak, hogy aki szereti azt a fajta kávét, az tudni fog egy versszakot egy klasszikus magyar költőtől. És megy-e a világ elébb, ha a művészettörténetben alig jártas látogató egy percre megáll egy Munkácsy-festmény előtt?

 Miért ne menne? Mindent, amire kíváncsiak vagyunk, megtudunk az interneten, de a világháló arra ugyanúgy alkalmas, hogy a laposföld-elmélet vagy a kemtrél hívőit, ezerféle szórakoztató tan és álhírgyár célközönségét összehozza. Ilyen körülmények között a megbízható információnak és a személyes tapasztalatnak csak nő az értéke. Egy kiállítás pedig, bármilyen régi dolgokat, akármilyen szerves vagy szervetlen anyagot mutat be, mindig elsősorban az emberről szól. Amelynél nincs érdekesebb őslény.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészültek

"Megtudtam, hogy mit látott Han Solo, amikor az Ezeréves Sólyommal fénysebességre ugrott." Tovább olvasom