Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Összeugrasztósdi

JEGYZET - "A köz szolgálatára hatalmat kapott politikusok állandóan nevelik a választópolgárt."
Könnyű lenne a jövőre életbe lépő, mindenkit sújtó tranzakciós illeték ellen érvelni, de nem a sárgacsekk-adó lesz az, ami romlásba dönti a magyar családokat. Belátható: az egy ezreléket mindenki kiperkálja majd, és ha ebből valóban képes gazdaságot élénkíteni, munkahelyteremtő programokat indítani kedvenc miniszterünk, Matolcsy György, akkor nem érdemes elrontani világraszóló tündérmeséjét kicsinyes akadékoskodással.

Aggasztóbb Orbán Viktor freudi elszólása az MR1 Kossuth Rádió pénteki 180 perc című műsorában. A kormányfő úgy fogalmazott: „Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az asztalfiókjában jó néhány terv lapul még." Hogy milyen tervek, abból tegnap máris kaphattunk egy kis ízelítőt: jövőre az alkoholtermékek jövedéki adómértéke 15, a söré és a pezsgőé 10 százalékkal emelkedik.

Nő a cigaretta és a fogyasztási dohány adója. Nemdohányzó antialkoholistaként ezt akár üdvözölhetném is, de olvasom a kacifántos magyarázatot: „Fontos összefüggés, hogy valamennyi adómérték-emeléssel érintett termék fogyasztása egészségkockázatot hordoz, így a bevételnövelés mellett az egészségpolitikai célok akként is teljesülnek, hogy e termékek kereslete csökken". Egyenesebben is lehetne indokolni: a kormány az újabb adókkal az egészségügyben tervezett béremelések végrehajtásához szeretne fedezetet teremteni. Ez lenne a tiszta beszéd. El is lehetne fogadni.

Így inkább lassan sajnálni kezdem láncdohányos, sörimádó barátaimat: még többet fizethetnek szenvedélyükért. Folytatják a megnevelésüket – meg mindannyiunkét. Mostanában ez a divat: a köz szolgálatára hatalmat kapott politikusok állandóan nevelik a választópolgárt. Ráadásul a kormány az elmúlt két évben alig hozott olyan fontos döntést, amit ne valamely réteg, csoport ellen hangolva kommunikált volna. Szakadatlanul zajlik az össztársadalmi összeugrasztósdi.

Orbán kiszámíthatatlan kormányzásának mozgatórugóit, sakklépéseinek követhetetlen logikáját az Élet és Irodalom legutóbbi számából, Bruck András kihagyhatatlan szövegéből értettem meg. Megéri a terjedelmes cikket figyelmesen végigolvasni.

Olvasóink írták

 • 5. mazsolaszolo 2012. július 12. 09:15
  „Valóban jobb volna, ha a kaptafánál maradna a DM - szerintem - legrosszabb tollú újságírója. A színházi kritikái még csak-csak elmentek, de sem a társadalmohoz, sem gazdasághoz, sem az azt mozgató pszichés erőkhöz nem ért.”
 • 4. achilleus 2012. július 11. 14:18
  „"Egyenesebben is lehetne indokolni: a kormány az újabb adókkal az egészségügyben tervezett béremelések végrehajtásához szeretne fedezetet teremteni."

  "Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a parlament költségvetési bizottságának hétfői ülésén kérdésre válaszolva azt mondta: az egészségügyben a tervezett béremelések fedezetét a jövedéki adók területén várható adóemelés nyújtja majd." - http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/dohanyzok_fizethetik_egeszsegugyi/193356/

  Hollósi úr nyitott kapukat dönget.”
 • 3. macs 2012. július 11. 11:37
  „Oszd meg és uralkodj! Erre már a rómaiak rájöttek. Amíg az emberek egymás utálásával vannak elfoglalva, nem nagyon figyelnek a történésekre. A nagy adok-kapok során sebeket ütnek a egymáson, ezért még véletlenül se tudnának egy asztal mellé ülni. :-)
  Ebben az országban már mindenki utál mindenkit. A fiatal az öreget, a munkahellyel rendelkezők a munkanélkülieket, a gyerekesek a gyermekteleneket, a gazdagok vagy kvázi gazdagok a náluk szegényebbeket, a hitellel terhelt családi házban, lakóparki lakásban lakók a panelben élőket, az egészségesek a betegeket, a diploma nélküliek a diplomásokat, a diákok a tanárokat, stb, és vica versa. De nem gond, ettől vagyunk boldogok!”
 • 2. theseus 2012. július 11. 09:19
  „A szerkesztő úr minapi színházkritikája ennél sokkal színvonalasabb volt, az tetszett. Talán jobb lenne, ha a suszter a kaptafánál maradna.”
 • 1. theseus 2012. július 11. 09:15
  „Az egészségügyben nem csak bérköltségek vannak, maguk a kezelések is sokba kerülnek. Az egészségügyben is vannak dohányosok és sörkedvelők, ilyen értelemben aligha van szó összeugrasztásról. Az ellentét legfeljebb a dohányosok és a nemdohányosok között lehet, de az tényleg mindenkinek jobb, ha a dohányosok kevesebbet dohányoznak, vagy az alkoholisták kevesebbet isznak. Nekik is.
  A kormány érvelése ebben az esetben teljesen logikus és elfogadható. Bár ez lenne a legnagyobb probléma az országban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőguta

"Üdítő helyett szinte jégkockát iszunk, házi kedvenceink a hideg falhoz dörgölőznek." Tovább olvasom