Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Őszinte részvétel

"Mibe akarunk beleszólni, ha nem abba, ki vezesse országunkat, településünket?"
140 ezer forintnak megfelelő büntetést fizet Cipruson, aki nem tudja indokolni távolmaradását a választásokról. Ha a voksszabotőrnek nincs alibije, Ausztráliában 21 ezer forintnyi ausztrál dollárt perkálhat, Egyiptomban akár börtönbe is kerülhet. Még a demokrácia bölcsője, Görögország, és az önkényuralmi elhajlásokkal aligha vállalható Luxemburg is kitart a kötelező választási részvétel intézménye mellett.

Nemzetgazdasági nehézségeink jó részét helyrebillenthetné az apanázs, amelyet a magyar választópolgárok fizetnének hasonló esetben. Négy éve az önkormányzati választásokon például 48,7 százalékos volt a részvétel, csúcs az 1994-es 49,3, a negatív rekord pedig 34,6 százalék. Utóbbit magyarázhatja, hogy 1990 őszére az emberek kellőképpen kiábrándultak a taxisblokáddal terhelt mindennapokból, a rendszerváltónak mondott erőkből – a hatalmat nemrég átadókra meg nem akartak újra szavazni. Maradt a távolmaradás.

Azóta kormányok, polgármesterjelöltek jöttek-mentek, de a helyzet nem változott. Persze nem kizárólag magyar jelenségről van szó – beszédesek a brit helyi választások részvételi statisztikái is: 2006-ban a választók 41,6, 2002-ben 34 százaléka szavazott közvetlen elöljáróira.

Lehet azon vitatkozni, ki a hibás. Ha esik az eső a választás napján, az a baj. Ha jó idő van, az. Közömbösek a választópolgárok – némelyik politikust meg csak négyévente látni, rosszul kivitelezett plakátjain; érte nem érdemes felkelni a fotelből, félbehagyni a dugványozást a kiskertben.

De mibe akarunk beleszólni, ha nem abba, ki vezesse országunkat, településünket? Hagyjuk, hogy még ezt is más mondja meg helyettünk?

Sokan pontosan ezt nem tudatosították magunkban az elmúlt 20 évben: lehet véleményük. Ami nélkül éppen megvan a világ, és megvan Magyarország – de magának mindenki tartozik annyival, hogy nem a távolmaradást választja.

Az is választás, ha áthúzzuk a szavazólapot, kis elefántot rajzolunk rá. Az is véleménynyilvánítás. Őszinte részvétem annak, aki úgy gondolja: őszinte részvétele felesleges.

Olvasóink írták

 • 2. dodó 2010. szeptember 24. 21:37
  „Az ilyen Béna Gy. félék, meg az az ápolatlan zöldmezős vagy zöldösszefogásos jóember - a nevét és a pártját se érdemes megjegyezni - nem jelenthetnek alternatívát!”
 • 1. Olympus 2010. szeptember 24. 17:50
  „Bele kéne szólni !
  De azt láttam ma a Tv-ben , hogy a szegedi polgármesterjelölteknek tartott vitaműsorra, a jelenlegi polgármester mellé, még ketten érkeztek, és sajnos úgy nézett ki, mintha lenne egy másik szeged is, nem csak a miénk. Mert amikor tényekről, számokról, beruházásokról volt szó, sosem tudtak adatokkal érvelni,beszéltek mindenről csak arról nem, hogyan akarják a munkanélküliséget orvosolni, hogyan hoznák a tőkét Szegedre.
  A fürdő beruházását is csak gyötörték, mennyibe fog ez majd kerülni az önkormányzatnak,és mintha nem is értették volna , miről beszél Botka, amikor elmagyarázta, ez egy egyedülálló beruházás, hiszen a városvezetésnek nem kell rá rizikót vállalnia, stb. Na itt lefagyott a vitapartnereknél a szerver.
  Egyszerűen épkézláb ötletet nem hallottam , hogyan irányítanák Szegededet.
  Úgyhogy nem csoda , ha nem akar elmenni a választópolgár, mert a sok plakátról egy rakás idegen arc néz vissza. Nem tudjuk mit akarnak, nem tudjuk kivel.
  Én Elmegyek szavazni, és szavazok arra, aki eddig is tudta hogy hol a kamra, főzött ránk jól, s rosszul, de legalább nem téved el, és talán neki kéne majd büszkének lennie, az általa elrakott befőttre, amikor megérik, vagy felelnie érte, ha megsavanyodott.
  De ha nem szavazunk, ne sírjunk ha olyan főz aki uborkát rak a tejbegrízbe !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem értem

"Egy autószerelőnél fontosabb, hogy megértse, mi baja a külföldi ügyfél autójának, mint hogy bélyeget tudjon vásárolni a postán." Tovább olvasom