Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Ötletelés

JEGYZET - "Fizethettek volna a gazdagok, de valahogy nem törték össze magukat."
Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő feltörölte a padlót Pállfy István kereszténydemokrata honatyával szolidaritásiadó-ügyben, amikor fantázia kategóriába sorolta a képviselő felvetését.

Nem nagyon, kicsit.

Elég volt ez is, a kánikulában minden gyorsan szárad. Mondhatott volna egyébként durvábbat is a szóvivő, hőgutát vagy valami hasonlót emlegetve arra a hírre, hogy Pálffy nyilatkozata szerint „elhangzottak olyan javaslatok a kormánypártok képviselőinek beszélgetésein, hogy ideiglenes jelleggel szolidaritási adót vezetnének be, mivel az egykulcsos személyi jövedelemadó miatti kiesést kompenzálni kell".

Kiesés van, ez tény, illetve matematika, kompenzálni viszont nem kell félnetek, jó lesz, ha mind beleegyeztek, én nem ellenzem. Valahogy így gondolhatta a múlt hét közepén a tévés, kommunikációs szakemberből lett politikus – akinek azért ismernie kell a kimondott szavak súlyát –, azután áthelyezte a vesszőket. Egészen pontosan úgy módosított, hogy a magyar gazdaságban nincs olyan probléma, ami ilyen szolidaritási adót ebben a pillanatban igényelne.

Vagyis senkinek sem kell félni.

Pedig nem ördögtől való ötlet, a franciáknál komoly előrehaladás van az ügyben, s máshol is felvetődött már. Nálunk ennek sok akadálya van, a legnagyobb, hogy a kormány letette a garast az egykulcsos adórendszer mellett, s ez bizony kvázi második kulcsot jelentene. Akik jobban értenek hozzá, azok szerint jelentősen csökkenthető lenne a presztízsveszteség, ha az osztalékra vetnék ki, vagy a gazdagok úgymond kikövetelnék a fizetési lehetőséget. Persze ez az önkéntességi mosoly sem lenne őszinte, mint ahogy nem volt az már békekölcsönök jegyzésének idején sem – bár ez utóbbira csak az öregek emlékeznek.

Félreértés ne essék, nekem nem a szolidaritással van bajom, sokkal inkább az ötleteléssel, különösen ha azzal a gazdaságpolitikát próbálják helyettesíteni. A banki és egyéb különadó tüneti kezelés, mint ahogy a devizahiteleseknél az árfolyam-befagyasztás is inkább csak a problémák elodázása.

Kifújni látszik a győri plébános kezdeményezése, miszerint jövedelméből egymillió forintot ajánlott fel az állam külföldi, sok ezer milliárd forintos adósságának törlesztésére. Erre is fizethettek volna a gazdagok önkéntesen, de valahogy nem törték össze magukat. Akkor most miért tennék? Tanulságos az a válasz, amelyet az egyik országos napilap Megkérdeztük rovatában adott egy fiatalember: nem tartom annyira jó ötletnek. Más gazdasági eszközökkel kellene megoldani a problémát.

Ezt még a plébános milliójára mondta, de most is valami hasonlót válaszolna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marketing Mancs-ok

"Így cselekednek a libákkal foglalkozók is, teszik a dolgukat legjobb tudásuk szerint." Tovább olvasom