Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Padtakarítás

"Egy percig sem hiszem, hogy Gyurcsány Ferenc javaslatát egyhamar megszavazza a parlament. "
Nem mondanám, hogy Gyurcsány Ferenc vasárnapi bejelentése megrázkódtatja a világot, megfordítja a Golf-áramlatot, netán még kiváló ellenszernek is bizonyulhat a globális felmelegedés ellen. De az biztos: honi vitaháborúnkban (hogyan is kapaszkodjunk ki a válságból?) egy új frontot sikerült a miniszterelnöknek megnyitnia.

Mert mit is mondott – többek között – a kormányfő? A kabinet 199 fős parlamentet javasol, egyfordulós, arányos választási rendszert. Szó esett még listás voksolási modellről is, de leginkább arról: mindez nem kevés megtakarítást hozhat az adófizetőknek.

A javaslatcsomag utolsó fejezetével, azt hiszem, minden magyar egyetérthet. Különösen azután, hogy tapasztalhatta: túlméretezett parlamentünk az elmúlt években korántsem dolgozott olyan hatékonysággal, mint amilyet a választók joggal elvárhattak volna tőle. A 386 képviselő egy része személyeskedő vitákban merült ki, másik része árkot ásott, netán temetett be, a csendesebbek kedélyes keresztrejtvényfejtéssel, mobilozgatással, ropizással tűntek ki, miközben a kemény mag küzdött derekasan.

Ha összevetünk minden statisztikát, gyanítom, gyorsan kiderülne, a törvényalkotáshoz talán ha másfél százan tettek olyan javaslatokat, amelyekből aztán lehetett építkezni. (Hogy mit, az más kérdés.) Vagyis az ajánlott képviselői létszámból is kialakítható lenne egy, a mainál hatékonyabban működő parlament. Valamint – ismervén a parlamenti közvetítések képsorait – aligha lenne foghíjasabb az ülésterem egy ilyen méretű nagy-, pardon: padtakarítás után, mint volt eddig is.

De egy percig sem hiszem, hogy Gyurcsány Ferenc javaslatát egyhamar megszavazza a parlament. Egyrészt azért, mert csak. Fontos szó ez a magyar jogalkotásban, mióta a szembenállás felülír mindenféle megegyezést. Másrészt nem lesz olyan párt, amelyik ne érezné úgy: a javaslat kifejezetten ellenük irányul. Való igaz: a dolgok mai állása szerint a kispártok bejutási esélye egy ilyen választási rendszerben a nullával egyenlőnek tűnik, hogy csak egy példát ragadjak ki az ellenérveket felhozók hamarosan megismerhető hosszú listájáról.

Sebaj: vita, indulj! Képviselőink harcban állnak, leginkább saját helyükért kell most megküzdeniük. Biztosra veszem: ha mással nem is, de időhúzással elérik, hogy a parlamentcsonkítás témáját egy ciklussal eltolhassák. Addig is lesz idő megvitatni a másik, szintén tegnap elhangzott javaslatot, az önkormányzati képviselők számának csökkentését. Csak nehogy a végén az derüljön ki, hogy a ki tudja, hányadik takarékossági reform hamvába holt, netán befejezettnek tekintendő, amikor Karancsbojtorján-alsó önkormányzatától korengedményes nyugdíjba küldték a félállású takarító nénit.

Olvasóink írták

 • 5. jq 2009. február 03. 14:44
  „A lista kizárná annak a lehetőségét, hogy a képviselő egy választókerületet képviseljen, hiszen nem ott választanák meg, nem az ottaniak érdekeit képviselné, nem ismerné őket és a problémáikat. Ezen kívül listát feltehetőleg csak pártok állíthatnának, tehát nem indulhatna FÜGGETLEN, EGYÉNI képviselő. Ezt hívnák demokráciának (népképviseletnek)?”
 • 4. .suhym. 2009. február 03. 12:51
  „Az ördög mindig a részletekben rejlik.”
 • 3. cyt 2009. február 03. 08:32
  „Azért valahogyan nekem HIÁNYZOTT a "tárgyszerűnek" és "politikailag semlegesnek" szánt cikkből azoknak a tényeknek a megemlítése, hogy (1) már hosszú évek óta állandóan "próbálkoznak" a Parlament létszámának csökkentésével, és (2) ezirányban a FIDESZ több mint 60-szor nyújtott be javaslatot, de a kormánypártiak még csak vitára sem engedték bocsátani a témát. Nem szeretem az ilyen "gumicsont" írásokat. Ezek csak hézagkitöltők, monadanivalótlanok, tehát teljesen feleslegesek. Egyébként meg a "csomag" többi eleméről vajmi kevés szó esik, pedig a "bukfenc" éppen ott van elrejtve.”
 • 2. .suhym. 2009. február 02. 19:24
  „Érdekes írás, főleg a "madártej" által beírtak ismeretében.”
 • 1. madártej 2009. február 02. 18:27
  „Ja, hogy már 67-szer nem szavaztak a fidesz 200 fős ogy.-i csomagjáról a ballibák? A fene azt a kommunista eszüket, most meg elvárnák, hogy nekik azért baseljon az ellenzék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lepattanó

"Teljes az elbizonytalanodás azon a fronton is, hogy forintban vagy devizában adósodjunk-e el." Tovább olvasom