Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Pár pár

"Mert a nő csak a párja vagy épp a fia sikerein keresztül mutathatta meg tehetségét évszázadokon át. Ők a bámulatos arák, hitvesek és anyák, akikre időnként rácsodálkozunk."
Unalomig ismételt okoskodás: „Keresd a nőt!" Persze ne csak a megmagyarázhatatlan okát kutatva. Akkor is keresd a nőt, ha sikeres a férfi! Például létezik egy könyv, a Felejthetetlen szerelmek című, amely világhírű szerelmespárok történetét elmesélve sugallja: a sikeres férfi mögött mindig egy nő áll. Ez szépen hangzik. Persze nem tudjuk, hogy pár pár – például Napóleon és Joséphine, John Lennon és Yoko Ono, esetleg David Beckham és Victoria Adams, vagy éppen a mi Szent-Györgyi Albertünk és az ő Demény Kornéliája, Jókai Mór és Laborfalvi Róza, Kosztolányi Dezső és Harmos Ilona – ugyanígy okoskodott-e a sikerről. Mert a férfisikereknél kevésbé dokumentált, hogy Joséphine, Yoko Ono és Victoria Adams, illetve Demény Kornélia, Laborfalvi Róza és Harmos Ilona is tehetséges. Abban mindenképpen, ahogy – mai kifejezéssel – menedzseli a férjét. Tehetséges, mégsem sikeres. Legfeljebb sikerkovács.

E sikerkovácsszerep egyfajta kárpótlás, amit a háttérmunkásságra ítélt nőknek kínál a férfiak uralta világ. Mert a nő csak a párja vagy épp a fia sikerein keresztül mutathatta meg tehetségét évszázadokon át. Ők a bámulatos arák, hitvesek és anyák, akikre időnként rácsodálkozunk. Pátosszal telve, vagy egy csepp humorral vegyítve emlékezünk az örökké nőnemű múzsákra. Miközben kétértelműséggel vegyítve hangzik a magyarázat arról, hogy ki és miért áll a sikeres nő mögött.
Rövid az olyan párok sora, mikor a feleség a sikeres(ebb) és mögötte még mindig ott a férfi, aki támogatja őt. Még ritkább, amikor a férj és a feleség, vagyis egy pár felváltva lépeget a siker útján.

A hírekben szereplő és a közelünkben élők sikereiről a közvélekedést az a vicc fejezi ki, mely szerint: „Sikeres az a férfi, aki többet keres, mint amennyit a felesége el tud költeni. Sikeres az a nő, aki ilyen férjet talál". Uncsi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fapados légikikötő

"Azt nem mondhatni, hogy azóta a szegedi reptér nem változott. Például az itt éldegélő ürgéket,… Tovább olvasom