Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Pirézek és kálizok

A pirézek után már a kálizok említésére is hideglelést kapnak többen. A napokban lapunk közreadta az MTI hírét, amelyben az egy orosházi régészeti ásatásról számol be azzal, amint a helyi múzeum munkatársa magyarázza, hogy a leletek szerint muszlimok élhettek Orosháza térségében a 11–13. században.

A kommentelők közül néhányan kikeltek magukból, hogy az Index szerint királyok a migrók, lám-lám, már a Délmagyar szerint is – ez ám a propaganda.

Mikor térünk észhez, mikor vesszük észre, hogy a propaganda teljesen átmosta az agyunkat?

A pirézek esete jutott az eszembe rögvest: még 2007-ben (lám, akkor sem volt felhőtlen az ég, így elég jó talajra hullik a mostani, idegenek elleni uszítás) a Tárki egy kérdőívébe került kísérletképpen a piréz elnevezés mint fiktív népcsoport. A kérdező arra volt kíváncsi, hogyan fogadnák a megkérdezettek azok befogadását. És lőn, inkább befogadták volna az oroszokat és a románokat, mint a pirézeket. Akik nem is léteznek.

Nos, a kálizok azok a muszlimok, akik a 11–13. században élhettek a Kárpát-medencében, akár tetszik, akár nem. A tatárjárás utáni leleteket már nem találtak, valószínűleg a tatárok elüldözték őket.
Tessék lenyugodni... A szóban forgó hírt a királyság felügyelte hírgyártók ontották szét egyetlen szavahihető forrásként a magyar médiafelületen.

Aki pedig még így is irtózik mindentől, aminek bármilyen köze van az arabokhoz, az a szájára se vegye a Börzsöny, gyász és harácsol szavainkat, amelyek egyes feltételezések szerint tőlük kerültek a magyar nyelvbe.
A kaszabol szavunkat pedig kerülje feltétlenül, hiszen az is arab eredetű. A mészárosokat illették korábban ezzel a névvel. Magától kikopott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zajbaj

"Ha zavar, becsukom az ablakot." Tovább olvasom