Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Polgárbarátság

"A választások még messze vannak, de már sejthető, mire számíthat a rendőrség, ha legközelebb a jelenlegi ellenzék alakít kormányt. Martonosi György fideszes országgyűlési képviselő „baloldali befolyás alatt álló rendőrségről" beszélt, amikor két munkatársa ellen nyomozás indult Makón a Polgári Szó című kiadvány megjelentetése miatt."
A választások még messze vannak, de már sejthető, mire számíthat a rendőrség, ha legközelebb a jelenlegi ellenzék alakít kormányt. Martonosi György fideszes országgyűlési képviselő „baloldali befolyás alatt álló rendőrségről" beszélt, amikor két munkatársa ellen nyomozás indult Makón a Polgári Szó című kiadvány megjelentetése miatt. Deutsch Tamás pedig a parlamentben követelt vizsgálatot a „pártpolitikai indíttatású rendőri intézkedések" miatt.

Az most szót sem érdemel, hogy amikor a Polgári Szó megjelent, Martonosi György lapunk kérdésére még azt mondta, nem ő a kiadója a lapnak, s elfelejtette hozzátenni, hogy két legközelebbi munkatársának alighanem lehet valami köze ehhez a furcsa kiadványhoz. Az sem fontos, hogy kiderült: egy jobboldali kötődésű fiatalember tett följelentést a Polgári Szó ellen. Nem érdekes továbbá, hogy a nyomozás elindítása előtt a helyi polgári körök vezetője elhatárolódott az aláírások nélküli cikkektől, és egy nem létező szervezet nevén megjelenő fantomkiadványtól. S végül: szerintem az sem érdemel különösebb figyelmet, hogy a sajtórendészeti vétséggel kapcsolatos eljárásnak nyilván vannak szabályai, és nem valószínű, hogy ezeket megsértette volna a rendőrség.

Itt csakis az az érdekes, hogy tizenöt évvel a rendszerváltozás után egy vidéki és egy fővárosi országgyűlési képviselő ilyen egyszerűen és könnyen mondja ki: a rendőrség baloldali befolyás alatt áll. Föl sem merül bennük, hogy ezzel olyan emberek szakmai elhivatottságát, tisztességét kérdőjelezik meg, akik, ha tudják, politikához kötődő ügyben kell nyomozniuk, nyilván háromszor is meggondolják, mit lépjenek, pedig csak egyszer kellene. A képviselőknek eszükbe sem jutott, hogy akikről ilyen véleményt mondtak, azokat tulajdonképpen személy szerint nem is ismerik. Igaz, a rendőrök ismerik őket: hiszen sokan közülük már szolgáltak, amikor a Fidesz kormányra jutott, és azonnal kirúgta az előző kabinet idején kinevezett rendőri vezetőket. Amit úgy is lehetett értelmezni, hogy ez bizalmi beosztás, meg úgy is, hogy az új kormány kicsit másmilyennek képzeli a polgárbarát rendőrséget.

Volt módjuk arra Martonosi György munkatársainak, hogy állampolgári jogukkal élve panaszt tegyenek az eljárás ellen. Egyikük meg is tette, ám az ügyészség elutasító határozatot hozott. Ezt Martonosi be is jelenthette volna, azt is elmondhatta volna, hogy ezt nem tartja jónak, de bízik a bíróság igazságos ítéletében. Ez lett volna a civilizált, a polgári értékrendet, s a köztársaság egyik fontos intézményének tekintélyét tiszteletben tartó megoldás. A képviselő azonban ehelyett gumibotnak nézte a rendőrséget, és jót húzott vele politikai ellenfele fejére – pusztán kampánystratégiai megfontolásból. Mert most nem érdeke az, hogy a rendőrségnek tekintélye, presztízse, becsülete legyen. Most nem, legföljebb egy év múlva. Így azonban nem lesz soha egészséges rendőrség ebben az országban. Sőt: polgári értékrend sem. Semmi.
Csak kampány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karcsi bugyija

"Senkit ne zavarjon az, hogy Karcsinak nem is lehet bugyija, ámbár a mai kifordított világban minden… Tovább olvasom