Politikai fülemülék

"Mi is történt? Olyasmit mondott valaki az országgyűlésben, hogy most éppen neki fütyül a fülemüle. Fölkapja a fejét a másik. Pál nem hagyja: őtet uccse! Péter ordít: ő meg úgy se! Mogorván átugorván ölre nem mennek, hajba nem kapnak, csak a bírósághoz futnak. Micsoda pörök vannak, Uramisten!"

Akkora érzékenység szorult belénk, naponta eljátsszuk nagy költőnk fülemilepörét. Péter és Pál, tudjuk, nyárban összeférnek a naptárban, hanem a mi Péter-Pálunk háza körül mást találunk. Legszívesebben fölmondanám az egész verset. Ha a Pál kéménye füstöl, / Péter attól mindgyár’ tüszköl; / Ellenben a Péter tyúkja / Ha kapargál, / A szegény Pál / Háza falát majd kirúgja…

Minek mondanám, úgyis tudja mindenki. Volt tehát egy diófa, díszéül a Pál kertjének. A szomszédba nyúlt egy ága, melyet Péter, minthogy róla a dió is odahulla, bölcsen eltűrt, le nem vága. Történt pedig egy vasárnap…

Mi is történt? Olyasmit mondott valaki az országgyűlésben, hogy most éppen neki fütyül a fülemüle. Fölkapja a fejét a másik. Pál nem hagyja: őtet uccse! Péter ordít: ő meg úgy se! Mogorván átugorván ölre nem mennek, hajba nem kapnak, csak a bírósághoz futnak. Micsoda pörök vannak, Uramisten! Ha egyszer ráharap valaki, ahogy Tömörkényék ráharaptak a szegedi Koczor-bíróságra, a hasát fogja nevettében az utókor.

Azt mondja az egyik a falra, hogy fehér. Rávágja a másik, hogy fehér volt, amíg mi voltunk hatalmon, de azóta elfeketedett. Micsoda? Hogy a mi kezünkben lett a fehérből fekete? Bajban van a bíróság, két prókátor se talál a corpus jurisban ide vágó faltövi passzust. Elfekteti egy évig, kettőig, aztán – na, nem mondom tovább, mert arra talál valaki következtetni, hogy az aktuális politika is belekeveredik a dologba. Pedig arról aztán szó se lehet!

Itt van például szerencsétlen sorsú derék költőnk szobrának szerencsétlen ügye. Bronzból volt, vagy viaszból? Nagyon is hozzá értő virtigli szobrászok nem az ujjukból szopták, amit mondtak, hanem megkocogtatták. Újságíró mindig akad, aki meghallja, és olyan is, aki másként hallja. Előhúzza harci bárdját a város, megsuhogtatja, és azt mondja, bepöröli tüstént mindazokat, akik jobban mernek érteni hozzá, mint ő maga. Ha egyszer ki van mondva a viaszra, hogy bronz, akkor tessék tudomásul venni, az bronz! Sajnálom szegényt, nagyon sajnálom, mert ránézésre is rokonszenves város. Talán ez az első igazi baklövése, de annyira belekeveredik a házicérnába, ki se tud kapaszkodni belőle.

Nem folytatom. Időmilliomos vagyok, kivárom a végét. Azt ugyan tudván tudom, panoptikummal senki nem nyert még választásokat, és a viaszemberek oda tartoznak, de ez csak akkor lesz igazán igaz, ha a bíróság is kimondja. Frakcióvezető van kiszemelve szoborkeresztelőre, időpont megjelölve, oda tehát szobor köll! Akkor is, ha a megállapodásban esetleg másfél-két hónappal későbbi dátum szerepel átadási kötelezvényként. Prókátor uraim, túrjátok széjjel könyveiteket, és csavarjatok lukat a paragrafuson! Te meg, aranyos fülemülemadár, ha már beleártottad magadat a politikába, fütyülj nyugodtan ide is, meg oda is.