Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Potyapénz

"És persze ne feledkezzünk meg azokról sem, akik évtizedekig azért kaptak fizetést, hogy számos betegségtől szenvedő kis országunkat gyógyítsák."
Álljon elém, és mondja a szemembe, de pirulás nélkül az, aki szeret fizetni: én már csak ilyen áldott jó ember vagyok. Gyanítom, kanyargós sorok miatt nem kell közlekedési rendőrt állíttatnom a házunk elé. Mert legyen szó vízforralós vasalóról, vonatjegyről, adóról vagy egészségügyi járulékról, ugye mindannyian azt szeretnénk, ha megúsznánk egy fillér nélkül. Már csak azért is, mert olyan sok munkával keressük meg forintjainkat, s a világban annyi a csábítás, hogy majd' eszünket vesztjük, csak minél több földi jóhoz juthassunk. Ha pedig mindez ingyen menne...

No de efféle vágyakat ép ésszel senki nem dédelget álmai között. Mert pontosan tudja: vízforralós vasaló, vonatjegy csupán pénzért kapható. De akkor miért természetes e kedélyes, összekacsintós hazában, hogy az adót és járulékokat oly szívesen soroljuk az elspórolható kategóriába? Emlegetjük, dagasztva mellünket a nemzeti büszkeségtől, mert forradalmár elődeink a XIX. század derekán oroszlánként harcoltak a szabadságért. De miért felejtjük el: bizony, ők a közteherviselést is besorolták a teljesítendő követelések közé.

Az elv teljesült, ám mint annyi más furcsán kapitalizálódott világunkban, a gyakorlati átültetéssel bizony akadnak gondok azóta is. Hogy mást ne mondjak: szemrebbenés nélkül követel jobb orvosi ellátást, képzettebb orvosokat, a lehető legkorszerűbb műszerparkot, patyolattiszta kórházakat és rendelőket az is, aki eddig egyetlen fillért sem fizetett be az egészségügy kasszájába. S köztük számosan most, amikor az állam előkapta az asztalfiókból a közteherviselés magasztos eszméjére emlékeztető nagyon is hétköznapi felszólításait, máris rohannának szemorvoshoz, mert nem látnak a pipától. Tőlük csupán annyit kérek: haragvós arcmorcolás helyett inkább érezzék át azok helyzetét, akik évtizedeken át minden adó és járulékfillért pontosan befizettek. Hallván a potyautasok népes táboráról, nekik vajon mekkora pipától torzul el a látásuk?

És persze ne feledkezzünk meg azokról sem, akik évtizedekig azért kaptak fizetést, hogy számos betegségtől szenvedő kis országunkat gyógyítsák. Nem injekcióval, inkább jó törvényekkel. Mondjuk olyanokkal, amik garantálják, hogy mindenki egyenlő legyen az egyenlők között akkor is, ha fizetni kell. Ők vajon elgondolkodnak-e azon, mekkora kárt okoztak, milyen hatalmas feszültséget hagytak összegyűlni, amikor eltűrték (ki tudja, milyen politikai megfontolásból, vagy éppen restségből, tudatlanságból), hogy a sumákolás váljék természetes gyakorlattá. Tébéfizetéskor, adóbevallásnál, költségtérítések elszámolásánál. Hogy csak néhány példát említsek, ha már szóba került potyázás, és szóba került a köz, a teher és annak viselése.

Olvasóink írták

 • 3. triatlonos 2007. december 22. 11:11
  „A potyázás nemzeti sport nálunk, de ennek az oka egyértelműen a politika, mert nem mer igazán hozzányúlni a kérdéshez. Milliónyi ember, aki halászik a zavarosban, -nepper, lánckereskedelmet folytató -mindig megtalálja a kiskaput, és azonnal tud váltani. Igazi vállalkozói erényekkel rendelkezik, de nem vállalkozik legálisan, mert akkor sok az elvonás, inkább kockáztat, mert kicsi a lebukás esélye. A mai informatikai világban könnyen lehetne zárt rendszereket kialakitani, amivel ezeket az embereket be lehetne cserkészni, de nem akarják, hanem csak kerülgetik a forró kását, és a piacon árusitó idős nénikéket kényszeritik adószám kiváltásra. Nevetséges, hogy ez az ötlet egy olyan miniszter fejéből pattan ki, akinek annak idején 55 millás ügye volt! Azzal is egyet értek, hogy legyenek reformok, mert ez az állapot nem tartható, de a szabályok legyenek tiszták, világosak, és mindenki számára egyértelműek, de azért egy ilyen adószám kiváltó nyomtatvány kitöltéséhez ne kelljen könyvvizsgálót felkérni!”
 • 2. Györgyi 2007. december 21. 19:15
  „Nagyon egyetértek DITTI-vel.
  Potyautas eddig is csak az lehetett kis hazánkban, akinek azt az állam "megengedte". Az a réteg pedig, akitől beszedhetők a járulékok egyre kisebb arányt képvisel társadalmunkban.
  Persze gondot jelent "elöregedő" társadalmunk, de ki látott még ilyen gazdag országot mint Magyarország!!!
  És ne mondják, hogy nincs igazam... Nem tulzok..40 éves kor körül rengeteg ismerősöm van, akik nyugdíjasok. Mindenki tudja, hogyan lettek lerokkatosítva emberek. És hány munkanélküli kapja az államtól az ellátást, miközben vigan dolgozik feketén.
  Sőt még a családi pótlékok rendszere is sajnos nem biztos, hogy a gyerekek megsegitését szolgálja. Sajnos a segélyek jelentős része is kocsmákba vándorol.
  Kérem nem az a baj, hogy kevesen akarnak és szeretnek fizetni, az a gond túl sokan akarnak a befizetett pénzeinkből részesülni. És lehet mindenki szivesebben tenne eleget befizetési kötelezettségének, ha látná , hogy az tényleg jó helyre kerül...”
 • 1. ditti 2007. december 21. 18:04
  „Itt csak egy nagy probléma van, amit elfejejt!
  Aki potyautas volt eddig, az szociális alapon rászorultságból megint ingyenes ellátáshoz jut, mert az állam megtéríti.
  De ezt nem lehet a végtelenségig így csinálni, mert ebbe az ország tönkre fog menni. Most majd attól a rétegtől (középosztály, gyerekes családok) akarják beszedni a pénzt, akik a legkevesebbet járnak orvoshoz. Mert aki a TB kasszát megcsapolja az nem a fiatal réteg, hanem a nyugdíjas aki nem fizet járulékot, és az aki szociális alapon mindent ingyen kap!!!
  Ennyit a reformról! Ez a rendszer még fel sem épül, már össze fog omlani, mert még igazságtalanabb mint most!
  Ha esélyegyenlőségről beszélünk akkor fizessen mindenki, kivétel nélkül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágzó kiállításbiznisz

"Az első fecske a Szépművészeti Múzeum impresszionista tárlata, a Monet és barátai volt, amit 2003… Tovább olvasom