Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Rendtelenség

"Cinikusan legyintünk a bankárcinizmusra, a bíróira, a jogalkotóira."
Tanult barátom nem bírja tovább cérnával, a politikai „elit" legutóbbi tévészereplései kikészítették. „Annyira idegesítenek! Mindegyik! Az képes cigányozni, emez meg olyan pofát ölt a legújabb válságcsomagszöveghez, mint egy bíboros a Szent Sírnál. Legjobb lenne, ha elhúznának! Mind." Ne csüggedj, mondtam neki, annál, hogy társadalomirányításból az elit elégtelen, szerintem nagyobb a baj.

Például: tizenévvel a bűnesete után elítélték a bankárt – és nem ment tüntető tömeg az utcára. Inkább elképzeltük, hogy a bankár leperkálja azt a 3 millió valamennyit, amire ítélték, majd szaunázik egyet, mert az méregtelenít – és kész. A 3 millió valamennyi elveszik valamelyik állami bukszában – és kész. Tüntetés nincs, de még halovány szöveg se, végtére láttunk mi már hasonlókat, megszámolhatatlant. Cinikusan legyintünk a bankárcinizmusra, a bíróira, a jogalkotóira.

„Folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozunk." Naponta annyiszor hallja ezt a mondatot a médiamunkás, ahányszor bármely hétköznapi ügyben érdeklődik bármely állami szervezetnél, hivatalnál, intézménynél. Állami szolgáltatóknál. Hova is jutnánk, ha egyszer tényszerűen elénk tárulna, melyik általunk fönntartott hivatal milyen szabályok alapján, miként intézi az ügyeinket? A végén még kiderülne, hogy lassan, szakszerűtlenül, szabálytalanul intézi. Az hiányozna még, hogy az agyilag fejletlen médiamunkás, vagy bárki más elkezdjen felelőst kiabálni! Hát nem jobb a kafkai homály?

Médiamunkás persze nem kap agyvérzést a folytonos alulinformáltságtól, nincs rá ideje. Neki azonnal produkálnia kell – fals vagy félinformációk alapján is. Muszáj. Másnap az olvasó legyint, legföljebb névtelenül beírja a médium internetes oldalára, hogy az újságíró „hüje". Aki meg ezt a hozzászólást elolvassa, nem kérdi, hogy az illetőt miért nem tanította meg írni-olvasni az adónkból fönntartott hazai közoktatás.

Nem kérdez és pláne nem követel senki semmi ilyesmit. Nem követeli senki, hogy a jogalkotás, a jog alkalmazása, a bűn üldözése, az igazság szolgáltatása – és amúgy általában és egészében az állam működése – követhető, átlátható, ellenőrizhető legyen. Szabályozott. Tisztelhető.

A polgárok közül egészségtelenül sokan hozzászoktak, hogy ez nincs így. Ezért maguk is szabálytalanul, azaz szabályok nélkül élnek, megtalálják a kiskapukat, kerülik a felelősséget. Miért élnének másként, ha az intézményesített felelőtlenség veszi őket körül?

Ez a válság. Akármiről is beszél a hatalmi elit.

Olvasóink írták

 • 15. achilleus 2009. február 19. 12:00
  „http://szabadsagkor.blog.hu/
  Itt holnapig lehet szavazni a fő jogtiprókra!!
  (Célkitűzések, miegymás ... Drazsé, Szilvásy, Ferihegy-Airport ...)”
 • 14. achilleus 2009. február 19. 11:54
  „Az alábbi is jó példa a "rendtelenségre"
  Hogyan tovább? -- a falopás logisztikája, erdeink helyzete, nagyító
  alatt egy természetmegőrzési terület letarolása címmel rendez
  vitaestet a Magyarok Világszövetsége Székházában, a Magyarok Házában
  (1052 Budapest, Semmelweis u. 1-3. ) 2009. február 23-án (hétfőn), 17
  órakor az Arany János teremben.

  Az est előadói az erdők és a természetvédelem szakemberei:
  Zsák Ferenc, a Tiszántúli Természetvédők Társasága elnöke,
  Cserép János az Országos Erdészeti Egyesület Miskolci Helyi Csoportja elnöke és
  dr.Varga Zoltán egyetemi tanár.
  Amint arról korábban beszámoltunk, a TTT zöld civil szervezet két évvel ezelőtt sajtókampányt indított az Északerdő Zrt által kezelt Sajóládi erdő ügyében. Az ügyet Brüsszelig vitték, és az Európai Bizottság által indított jogsértési eljárás első lépéseként hivatalos írásbeli figyelmeztetést kapott Magyarország."”
 • 13. achilleus 2009. február 19. 11:15
  „2009-02-19 10:50
  Nem adja fel a megbüntetett éhségsztrájkoló cégvezető Ma is folytatja az éhségsztrájkot az a cégvezető, akit szerdán rendőrökkel vitettek el a gazdasági minisztériumból. A cégvezetőt rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt szállították be az V. kerületi kapitányságra, és 30 ezer forintra meg is büntették. A vállalkozó azt kifogásolja, hogy a majdnem 100 dolgozót alkalmazó, ipari elektronikai fejlesztéssel foglalkozó vállalkozása nem kapott uniós támogatást, pedig pályázatát a bíráló bizottság is jónak minősítette, a minisztérium viszont a keret kimerülésére hivatkozva elutasította azt. A vállalkozó elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy kutyaeledelt forgalmazó cégnek mégis jutott 250 millió forint, egy kutyawellnesszel foglalkozó társaság pedig 120 milliót nyert.

  Bajnai Gordon egy mocskos gazember! Tolvaj és gyilkos!”
 • 12. achilleus 2009. február 19. 10:53
  „Hiányzik az őszinteség is, például a jelenségek "végső" okának, a főfelelősök megnevezése, nem mindenütt van ez így:
  "Az a gond, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke évek óta nem mond igazat. Ezt tette - unalomig ismerjük - Őszödön, de ami nagyobb baj, ezt teszi azóta is. Hazudik, amikor azt mondja: baloldali. Hazudik, amikor azt mondja: együtt húzzuk össze a nadrágszíjat. Hazudik, amikor azt mondja: csak ezt lehet tenni.
  A Magyar Szocialista Párt és vezére nem baloldali. Nincs köze a társadalmi igazságossághoz, nincs köze a munkáshoz és a paraszthoz. Már természetesen ha nem a minél hatékonyabb kizsákmányolásukról beszélünk. Ahhoz van köze.
  A Magyar Szocialista Párt és vezére nem a társadalommal vállal közösséget. Az adóötletei, a legújabb gazdasági receptjei kizárólag egy szűk réteget szolgálnak. Néhány privilegizált nagytőkés barátot és a még barátibb multit. Ráadásul kényes is a helyzet, mert már a barátai sem nagyon hiszik el, hogy megkapják, amit ígér. A való világban élnek ugyanis, s nem utolsó sorban ismerik. Mondhatnánk, mint a rossz pénzt. S tényleg, egyre rosszabbá teszi a pénzünket. A forint miatta is gyengül, miatta is nagyobb a hiteltörlesztés részlete. Mert hazudott.
  Nem igaz, hogy nincs más út. Hazugság, hogy nem lehet hatékony magyar gazdaságot csinálni, akár Brüsszellel együttműködve is. Hazudik, amikor adócsökkenésről beszél, miközben megakadályozza az alapvető élelmiszereket terhelő áfa húsz százalékról öt százalékra való csökkentését.
  A Magyar Szocialista Párt és vezére nemcsak hazudik, hanem a legaljasabban teszi, amikor cigányt, zsidót, antiszemitát kiált, lerasszistázza népét, köztársasága polgárainak létező félelmeit használja fel politikai céljai érdekében.
  Progresszió, patriotizmus, populizmus.
  Bájos "három p", amelyből a negyediket szolgálja: a profitot. Persze a sajátját.
  Amikor ma harsányokat mond, mindenki tudja, hogy semmi sem lesz belőle, ő mégis a szemünkbe nevet. "Nézzed, te hülye polgár, én ezt is megtehetem!" S amíg a Magyar Köztársaság polgára csak néz, meg is teszi.
  Gátlástalanabbul, hazugabban, gyurcsányiabban, mint eddig."
  (Máté T. Gyula, Magyar Hírlap)”
 • 11. No.6-Sy 2009. február 19. 10:08
  „Ugye, akkor most a szegény, információktól elkergetett és elzárt médiamunkást sajnálnunk kéne, aki még nap mint nap meg is alázattatik a "hüje" internetes olvasók által? Netán a cikkei minőségét az befolyásolja, hogy pl. miért nem átvilágítható az egész rendszer, úgy zusammen? Pedig örülhetne is a "hüje" megjegyzéseknek: kiválóan lehet belőlük témát sikeríteni másnapra. A téma az internetes sztrádán hever, ugyebár...

  Egyébként, amikor az ember fia-lánya reggelenként a zizegős DM mellett ült a kávájával, és ugyanúgy anyázott vagy hülyézett, akkor a jó médiamunkás nem kapott visszajelzést. Max. egy-két hét múlva néhány olvasói levelet.

  Véleményem szerint nem kell az egész világot kontrollálni, és meg kéne hagyni a hivataloknak, egyéb szervezeteknek, hogy azt csinálják és úgy, ahogyan a dolgukat akarják. Értsd: alapból megadjuk nekik a bizalmat, hogy tudják, mit, hogyan csinálnak. Mi a magunk dolgát csináljuk, ők pedig a magukét. Nekünk nem kell belefolyni mindenki dolgába, csak akkor mozdulni, amikor azt tapasztaljuk, hogy a bizalmunkkal visszaéltek, pl. jog- vagy egyéb érdeksérelem ér bennünket a munkáját nem jól végző hivatalnok, pénztáros, bíró stb. miatt.

  Na akkor kell lépni, de akkor lépni is kell!

  És itt a bibi. Sokszor hiába lépünk, folyton falakba ütközünk. Normálisan működő államban mindenki teszi a dolgát. A hivatalnok is, meg a pénztáros is. És tudja, hogy ki kiért van. Az a gáz, hogy ahhoz, hogy valahogyan is működjenek a dolgok, (majd) mindenkinek mindent és mindekit kontrollálnia kell. Szerintem ezen a hibás mentalitáson érdemes változtatni.”
 • 10. akkoris 2009. február 19. 09:15
  „Tetszik. Mostanában egyre gyakrabban érzem a reményt felvillani, hogy hamarosan jön az a kis szünet, mint amikor az orwelli hatalomváltásban ´egy pillantra´ jobbra fordulni látszottak a dolgok.
  Már kiataláltam a következő cikk címét: Bűntudat! Ahol beszámol a saját területén elkövetett hibákról. Hisz a takarítást otthon kell kezdeni. Ettől lesz hiteles ez a cikk. És akkor legalább a három kitételből (hitelesség, pontosság, gyorsaság) legalább az ez esetben alkalmazható érvényre jut.”
 • 9. legal 2009. február 19. 07:40
  „"""Nem kérdez és pláne nem követel senki semmi ilyesmit. Nem követeli senki, hogy a jogalkotás, a jog alkalmazása, a bűn üldözése, az igazság szolgáltatása - és amúgy általában és egészében az állam működése - követhető, átlátható, ellenőrizhető legyen. Szabályozott. Tisztelhető.

  A polgárok közül egészségtelenül sokan hozzászoktak, hogy ez nincs így. Ezért maguk is szabálytalanul, azaz szabályok nélkül élnek, megtalálják a kiskapukat, kerülik a felelősséget. Miért élnének másként, ha az intézményesített felelőtlenség veszi őket körül?

  Ez a válság. Akármiről is beszél a hatalmi elit."""

  Súlyos szavak az újságírótól! Egészítsük ki csak egy betűvel az utolsó bekezdés első mondatát: Ez a valóság. Az elit rájött, hogy megteheti: senki nem kérdezhet semmit. Ha pedig ünnepi alkalom adódik, mint például történt 2006 október 26-án, akkor a tömegbe vegyülő polgári ruhát felöltő Javer rendőrfelügyelő és kis csapata - börtönből az utcára engedve Tomcateket - provokálva az ünneplőket rendőri erővel verheti szét az utcán lévőket. S megtévesztett polgárok a szobák mélyéről azt harsogják, hogy igenis, szét kell verni az elégedetlenkedő randalírozókat. S a média ekkor is hallgat. Gyurcsány bevallja Öszödön, hogy hazudni kényszerült a hatalom megtartásáért, de a média kiállt mellette. Áh...!”
 • 8. Nati2 2009. február 19. 01:23
  „MAGYAR VAGYOK ! FÉLEK !”
 • 7. flexsnake 2009. február 18. 23:20
  „Az újságíró is megtanulhatna helyesen írni, mert hemzsegnek a cikkek a helyesírási hibáktól, fogalmazási kuszaságoktól, zavaroktól.
  Aztán esetleg ha már lehetőséget nyújt hogy hozzászólások jelenjenek meg azt rendszeresen felügyelheti is és moderálhatja.
  Egy megyei napilap olyan normát képvisel amin nem engedhető meg a rasszista megnyilvánulás, a gyilkosságra való bujtogatás(mert ilyen is látható gyakran).
  A Dm internetes része egy időben offline volt majd átment online médiába. Ma már megjelennek fordítások, bulvár, női cikkek, ami egyáltalán nem baj.
  A baj az hogy olyan lett mint egy fazék amibe beledobálják az ételt eszegetnek és mikor valaki visszaböfögi vagy lehányja a fazekat, a főzés nem áll meg. A fazék nem kerül mosogatóba.
  Az olvasók jelentős része nem akarja olvasni a szélsőséges cigányozó hozzászólásokat. Ezért sokszor már hanyagolja az oldalt. Lehet akciókat szervezni meg nyereményjátékokat de ettől a probléma nem oldódik meg.
  Egy online portál minősége azon mérhető le hogy képes-e rendszeresen felügyelni ami megjelenik a lapjain, vagy teret nyújt szélsőséges eszméknek.”
 • 6. fazer 2009. február 18. 20:21
  „Tehát ha jól értem, a jegyzet a médiamunkás (-osztály) gyakori eszköztelenségéről és a honpolgár közélettel, napipolitikával kapcsolatos fásultságáról, "elitünktől" vett mintakövetésről és az ebből eredő társadalmi válságról szól. Jó jegyzet.
  Tényleg az a helyzet, hogy nem kérdezünk, és nem követelünk meg és nem ellenőrzünk és ... nem megyünk az utcára - még. De olvasunk.
  Igaz elolvassuk a bulvárt is a dmo-on, meg lehüjézünk újságírót, megszavazzuk, ki a megye párja (sztem Bács-Kiskun), sőt Daily Mail-cikkeket is olvasunk tükörfordításban. Mert megérdemeljük.
  Reggelente azonban sok millió ember ébred fel gyúlékony tervekkel (Ákos egyetértene) ebben az országban. Kezd a pohár betelni. A dm, dmo mellett mást is olvasunk.
  Pl. a szélsőségesen hazudozók által szélsőségesnek titulált, nem Mo.-i szerverrel rendelkezőhöz hasonlókat. Ilyenekről olvasunk, aszongya: Tv-székház-bizniszekről, Tom Lantos-alapítványokra elszórt 3 milliárdokról (az emberi jogok nevében), OCÖ-elnök előéletéről, bajnaik, gyurcsányok, orbánok, mesés meggazdagodásának történetéről, 2 milliárdos, évente javítandó sztrádakilométerekről, ki tudja hány milliárdos sztráda-homokozóról (fúrjunk lyukat ebbe az emelkedőbe Béláim!) állami megaberuházások gondosan titkolt szerződéseiről, az államadósság pontos mértékéről, annak kamatairól, újabb IMF-hitelek további sorsáról, ´56-os tatai sortűz-per fejleményeiről, statisztikát a kisebbségtenyésztés költségeiről, szétrohasztott rendőrségről, egyebekről.
  Tájékozódáshoz nincs szükség dmo-ra.

  Én is gyakran fölteszem magamnak a kérdést, biztosan jó ötlet ebben az országban csinálnom egy kis fazert (régóta szeretnénk) ? Vagy inkább takarodó, ahogy feri mondta, vagy inkább továbbra is fizessem a kisebbségpolitikai-hozzájárulást, vagy inkább kérjen kölcsön ez a nép is a franciáktól egy pár guillotine-t, vagy inkább díszitsünk májusfát szeméttel, vagy inkább ne is várjunk májusig?”
 • 5. achilleus 2009. február 18. 20:13
  „Bajnai Gordonról van szó!”
 • 4. achilleus 2009. február 18. 20:12
  „Erről az offshore-mocsokról, például miért nem írnak! Kezéhez nem csak pénz, hanem vér is tapad! Ez a szemét napjaink egyik Princze, tessék:
  2009-02-18 19:46
  Minisztériumból vitték el az éhségsztrájkolót
  A rendőrökkel vitették el a gazdasági minisztériumból azt a cégvezetőt, aki éhségsztrájkba kezdett az épületben. A vállalkozó azt kifogásolja, hogy a majdnem 100 dolgozót alkalmazó, ipari elektronikai fejlesztéssel foglalkozó vállalkozása nem kapott uniós támogatást, pedig pályázatát a bíráló bizottság is támogatta. A minisztérium arra hivatkozott: a keret kimerült. A vezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy kutyaeledelt forgalmazó cégnek mégis jutott 250 millió forint, egy kutyawellnesszel foglalkozó vállalkozás pedig 120 milliót nyert. A vállalkozó korábban több levelére is semmitmondó választ kapott, ezért mai eredménytelen tárgyalása után az éhségsztrájk mellett döntött. (hírTV)”
 • 3. legal 2009. február 18. 19:51
  „Sajnálom, hogy éppen Sulyok Erzsébet fenti cikke kapcsán kell megállapítanom, hogy rendszerváltásunk a rendszerváltást túlélt, a mai napig a szocialista párt szekerét toló országos és helyi média munkatársai harmatgyenge ténykedése miatt csúszhatott abba a mélységbe, amiben vagyunk. Ma is ott tartunk, hogy a vízcsapból is a szocialista párt vezette egypártrendszer szakértelme, s nem kritikai elemzése folyik. Bolgár Györgyök, Mészáros Tamások, Farkasházi Tivadarok és mások mérgezik a levegőt mit sem törődve a választópolgárok azon kirekesztettségével, amely csak négyévente engedi őket a demokrácia vályújához választás képében, ahol persze mást sem öntenek eléjük, mint moslék ígéreteket. Ezt egyétek. Itt a DM onlinen, ha megjelenik egy, a szocialisták vezetői bűnét megjelenő hozzászólás, vélemény nem ér meg két három óránál többet, kiszerkesztik.”
 • 2. StatusQuo 2009. február 18. 19:10
  „Tényfeltáró? Tessék a PRINC ur kapcsán elmondani ki merte megkérdezni az illetékeseket hogy mit töketlenkedtek eddig?Fölmerte tenni valaki ebben a ki.. országban? És még MI lapitunk?Hogy sikkasztás volt az biztos!És az .gazságszolgáltatásnak nem ég abőr a képén? A TVben igy kommentálták:ennyi idő után mit lehet érte adni!NA MIT!!Ugy tetszik élni mint Patyomkin herceg!”
 • 1. achilleus 2009. február 18. 17:43
  „"Nem követeli senki, hogy a jogalkotás, a jog alkalmazása, a bűn üldözése, az igazság szolgáltatása - és amúgy általában és egészében az állam működése - követhető, átlátható, ellenőrizhető legyen."

  Ez a kijelentés tételesen cáfolható, tehát nem igaz. /Itt van rögtön a mai korrupciós cikk mögött álló szervezet, és annak honlapja, de ilyeneket tömegével tudnék idecitálni./ Vagy mire gondol Erzsébet? Ki kellene menni az utcára? Arra is tudnék példát mondani, hogy ilyen esetekben az emberek utcára, esetleg a bírósági tárgyalásra mentek. ... A "médiamunkások" felelősségét is másképp látom: 1) Nem szabad félinformációkon alapuló híreket nyilvánosság elé rakni. 2) Ennek a lapnak az elejét nem bulvárszintű témákkal kellene megtölteni. 3) Nem az olvasók tehetnek arról, hogy a tényfeltáró újságírás valahogy nem akar teret nyerni bizonyos sajtóorgánumokban, 4) A sajtó egy része "jóindulatúan" megfeledkezik napjaink prinzei ügyeinek közzétételéről. Ennyit egyszuszra. Ez az írása most azért nem nyerte el a tetszésemet. Több koherenciát”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ajánlott

"A baleseti statisztikák még mindig igazolják a magyar népnyelvben csak anyósülésnek nevezett hely… Tovább olvasom