Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Repülj, gumicsont!

"Át kell állítani az agyunkat, s meg kell tanulnunk (nyugat-)európai módon parkolni."
Egyik legkedvesebb gumicsontunk a parkolás: mindig van rajta valami rágnivaló. Vagy egymást szidjuk amiatt, hogy az a – ide ki-ki helyettesítse be kedvenc káromkodását – hogyan állt be, két parkolót foglalt el, nem szégyelli magát amiatt, hogy mozgássérülteknek vagy családoknak fenntartott helyen pöffeszkedik. Vagy éppen azon zokogunk, hogy drágul a tarifa, esetleg amiatt méltatlankodunk, hogy megint kevesebb lett a hely a belvárosban, s ezzel párhuzamosan egyre kijjebb tolják a fizetőzóna határát. Pedig utóbbi intézkedések, még a tarifaemelés is – helyénvaló.

Miután kibosszankodták magukat, vallják be csendben, hogy ma már, kis túlzással, a szomszédos garázsboltba is autóval mennek, s valamiért azt gondolják, önöknek alanyi jogon jár a szabad parkolóhely a városnak azon pontján, a belvárosban pláne, ahova éppen ügyet intézni indultak. Sajnos ez nincs így.

Egy valamirevaló belvárosnak az adott település ékkövének kellene lennie, azt minél inkább óvni kellene. Ennek egyik leghatásosabb módszere, ha az autós közlekedést kitiltja az illetékes önkormányzat, és csak gyalog vagy tömegközlekedési eszközökkel közelíthető meg a – használjunk nagy szót – city.

Persze az illetékes önkormányzatnak arra is oda kell figyelnie, hogy biztosítsa a kulturált városszéli parkolási lehetőségeket, illetve parkolóházakat, mélygarázsokat alakítson ki, hogy uniós polgárhoz méltón hagyhassuk ott a járművünket. És itt egyből lehetne puffogni, hogy hát igen, még mindig nem épült meg a Honvéd téri parkolóház, tehát Szeged adós a kulturált körülményekkel. De most gyorsan tegyék a kezüket a szívükre: mikor parkoltak utoljára az Arany János utcai parkolóházban? Na ugye! Vagy a másik szép példa a Torontál tér: csak a majális, a sörfesztivál és a SZIN idején van tele, egyébként kong az ürességtől. Pedig csak egy folyó választja el a belvárostól, és a sportcsarnok is pár percnyi sétára van tőle.

Akár tetszik, akár nem, át kell állítani az agyunkat, s meg kell tanulnunk (nyugat-)európai módon parkolni: azaz a tágas külvárosi parkolóban hagyni a verdát, s vagy buszra, villamosra pattanni, vagy gyalogolni egy jót. Akkor talán eldobhatnánk végre ezt a gumicsontot...

Olvasóink írták

 • 7. Besenyő_Pistabácsi 2010. február 03. 00:07
  „Csatlakozom az első hozzászólóhoz a Torontál térrel kapcsolatban. A parkoló övezet terjesztését természetesen és a nevezett szolgáltatás drágulását nem helyeslem. Jómagam olyan szolgáltatást végzek, amely munkához elkerülhetetlen a gépkocsi használata, a terjedelmes szerszámok és még terjedelmesebb anyagok helyszínre szállításához. Már sokszor így is előfordul, hogy attól a helytől több száz, de volt már, hogy akár egy kilométerre sikerül leállnom a munkavégzés helyszínétől. Mit mondjak nem hálás feladat 20-50 kilós dobozokkal és az 5-6 méteres csövekkel lavírozni az emberek és a kerékpárosok között. Tehát azért nem minden esetben csak a lustaság beszél az emberekből amikor panaszkodnak. Szerintem a cikk írója is elfelejtette már, hogy mennyivel kényelmesebb az új sajtóház óriási ingyenes parkolóját használni nap mint nap, mint volt az a Stefánián!”
 • 6. Yucca 2010. február 02. 22:26
  „Jó a cikk, sokaknak el kéne rajta gondolkodni....”
 • 5. macs 2010. február 02. 21:59
  „Demka,
  szerinted a szemét hogy kerül oda?”
 • 4. vidai 2010. február 02. 15:21
  „Tökéletesen egyetértek a cikkel. Viszont azt hiszem, nagyon-nagyon messze vagyunk pillanatnyilag attól, hogy az autósok belássák, nem kell mindenáron ragaszkodni a belváros szívében parkoláshoz. Tisztelet a kivételnek.
  Ha pedig valakinek van olyan ismerőse, aki autóval jár és emellett használja a tömegközlekedést is, az veregesse meg jól a kedves ismerős vállát. Én ilyen embert még soha nem láttam. Olyan szomszédom viszont van, aki a két sarokra lévő péksütishez is autóval megy. Az ilyen mértékű lustaságot szánalmasnak tartom.”
 • 3. demka 2010. február 02. 11:45
  „Nem tudom, máshol hogy van, de szerintem van választási lehetőség, hogy hol akarjam az ügyeimet intézni, a "city"-ben vagy talán ezen kívül. Konkrétan a postára gondolok, ha ajánlott levél jön csak ott tudom átvenni. Bankot találok máshol is, vásárolni meg már szinte senki nem vásárol a belvárosban. Jó ötlet a belváros sétálóövezetté alakítása, szép is a mi kis belvárosunk, de fényéveknyire van attól, amit szeretnének belőle csinálni. Tele szeméttel mellesleg.”
 • 2. klj_54 2010. február 02. 11:35
  „35 év után megint "mezei gyalogos " leszek:)”
 • 1. unknown 2010. február 02. 10:33
  „Nincs autóm, csak autóbuszról látom a Torontál teret, de manapság már napközben szinte minden alkalommal parkoló autókkal telve látom a teret. Eleinte - pár éve - még valóban kongott az ürességtől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgeink

"A szkeptikusoknak minden bizonnyal igazuk lesz." Tovább olvasom