Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Rólatok szól

"Jó néhány fajta lagzira voltam hivatalos eddig, és bizton állíthatom: egyáltalán nem az számít, amire sok fiatal pár saját vagy szülei pénzének javát költi, vagy amivel idejét tölti."
Jó néhány fajta lagzira voltam hivatalos eddig, és bizton állíthatom: egyáltalán nem az számít, amire sok fiatal pár saját vagy szülei pénzének javát költi, vagy amivel idejét tölti. Mindegy, hogy kis étteremben, faluszéli sátorban vagy vidéki kastélyban, mindegy, hogy aranyozott, vagy otthon printelt meghívóval, mindegy, hogy marhapörkölt vagy Stroganoff bélszín mellett, és mindegy, hogy falusi hagyomány, vagy multikulti praktikák közegében, higgye el minden házasulandó: a Nagy Esemény semmi másról nem szól, csupán róluk, ott és akkor. Kettőjükről, no meg arról, hogy ne másoknak, rokonoknak, haveroknak akarjanak megfelelni, hanem tiszta szívből tudjanak örülni egymásnak. Ahol ez érezhető és tudatos, az öröm akkora bulit szül, hogy feledhetővé válnak a részletek – (jaj, minden masni és lufi a helyén van-e; jaj, fogyóban a krémlikőr stb.). Ahol az elvárás és a tökélyre törekvés az első, ott a vendégek is érzik: valami nem klappol.

A lakodalom jó esetben a férfi és a nő életének a legnagyobb ünnepe, talán ezért kötődik számomra is a legnagyobb, általam megélt dínomdánomok mindegyike lagzikhoz. Rosszabb esetben az egész estés dajdaj csupán egy a második, vagy a harmadik mellett. Ügyész barátom tájékoztatott róla: a legfrissebb statisztikák szerint tíz megkötött frigyre hét válás jut. És ezt nem az ünneprontás okán vélem idesorolandónak, hanem azért, mert a lagzikra költött summák évről évre növekvő hazai összköltségvetése mögött ott áll ez a szomorú tény – ami szintén növekményt mutat.

Nem lehet, hogy a partyra szánt idő és energia helyett inkább a teljes egymásra hangoltságot kellene elmélyíteni? Nem lehet, hogy az egyre nagyobb számban hazánk lakodalmait is elözönlő import ötletek applikálása csupán elfedi egy igazából el nem kötelezett és döntésében bizonytalan emberpár félelmeit?

Abban a kultúrában, ahol siker lehet egy megcsalós-show, ahol a mai, kamera és bulvár előtt élő tömegidolok élete mindenek előtt arról szól, hogy hogyan játsszanak hűségesküjükkel, talán jobban kellene vigyázni és gondozni az esküvő felé lépegető párok épülését. Végül pedig, ha már ilyen divat a rendezvényszervező, nem lehetne az „egymáshoz rendeltség" szervezésére is ugyanekkora gondot fordítani? Elvégre ez az egész nem valami buliról, hanem róluk, kettőjükről szól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanul a gyerek

"Mindenből tud játékot csinálni az utcakölök. Megint csak a mi időnkben, a háború után: robbantások,… Tovább olvasom