Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Rövidgatya

JEGYZET - "Vagy ő enyhül tovább, vagy az éghajlat."
Rövidnadrágban, vékony dzsekiben gyalogolt egy férfi karácsony második napján este a szegedi Dugonics téren. Nem a hírhedt forrónacis énekes volt, nem is futó. Kényelmes sétatempóban ment a dolgára. Hét-nyolc fokot mutatott a hőmérő. Mi történik velünk? Az egyre jobb meteorológiai előrejelzéseknek köszönhetően megengedhetjük magunknak, hogy ne az évszaknak megfelelően, hanem a pillanatnyi időjáráshoz igazodva öltözzünk. Emellett pedig az összes fejlett ország tudományos akadémiái egyetértenek abban, hogy melegszik a Föld felszínközeli levegője.

A klímakutatók több mint 90 százaléka szerint az ipari forradalom óta a légkörbe juttatott, üvegházhatást okozó gázok növelik a légkör hőmérsékletét. Ez az, amiről Donald Trump nyáron azt mondta: csak duma, átverés. Ha majd a kezébe veszi a gyeplőt, tesz arról, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását korlátozó klímaegyezményből kilépjen az országa. Szeptemberben négyszáz tudós, köztük harminc Nobel-díjas közös nyílt levélben rimánkodott neki, hogy ezt gondolja át. Novemberben ott tartott, hogy mégis lehet kapcsolat az emberi tevékenység és az éghajlatváltozás között – de meg kell nézni, mibe kerül az amerikaiaknak, hogy részt vesznek a klímavédelmi egyezményben. Elnökké választották. Januárban átveszi a hatalmat. Vagy ő enyhül tovább, vagy az éghajlat.

Ez így borúlátóan hangzik. A mi miniszterelnökünk viszont – aki 2014-ben azzal eresztette szélnek kormányából a zöld politikus Illés Zoltánt, hogy a környezetvédelem baloldali ügy, a gazdag országok kiváltsága – örül Trumpnak. Szerinte az mindig jót tesz, amikor a világ így kiszakítja magát „az ideológiák, a politikai korrektség, a valóságtól eltávolodott gondolkodásmód és beszédmód fogságából", és visszatér a valóság talajára. Vitatkozzon vele, velük, aki szintén a jövőbe lát. Én csak abban bízom, hogy húsz év múlva ilyenkor nem fürdőruhában fogunk izzadni „a valóság talaján".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomorult év

˝Mintha az egész világ megbolondult volna.˝ Tovább olvasom