Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Semmi sem biztos

"Tizenöt esztendővel ezelőtt leesett az állam, amikor – irodalmi ösztöndíjjal a Münchenhez közeli kisvárosban időző kollégámmal közösen – meglátogattunk a helyi kórházban egy 56-os magyart..."
Tizenöt esztendővel ezelőtt leesett az állam, amikor – irodalmi ösztöndíjjal a Münchenhez közeli kisvárosban időző kollégámmal közösen – meglátogattunk a helyi kórházban egy '56-os magyart. Már nem emlékszem, milyen ügyben, arra viszont igen, hogy a Brazíliában dolgozó, légzőszervi problémákkal küszködő, hatvan körüli menedzsert egészségbiztosítója utalta be hathetes lábadozásra a másik földrészen lévő, jó levegőjű, szanatóriumszerű, tóparti egészségügyi intézménybe. Ez az úrnak egyetlen márkájába sem került – hol volt még akkor az euró –, mindent a biztosítója állt. A számla ugyancsak borsos lehetett, nyitották, csukták előtte az ajtót, szállodai szintű szolgáltatás mellett kapott maximális egészségügyi ellátást.

Ez volt a kapitalizmus magánbiztosítója, pontosabban ma is ez. Az úr és munkáltatója otthon olyan szép összeget fizetett be évtizedek alatt a magánbiztosítóhoz, hogy fel sem merült, nem a legjobb egészségügyi szolgáltatást kapja. Ami nálunk most elkezdődött, az még nagyon messze van ettől, de mindenképpen az első lépés, azzal együtt, hogy könnyen kiderülhet: nem a jó irányba. Nagyon óvatosan nyúlt hozzá a kormány az évtizedes, kétségkívül pazarló, s versenyt még hírből sem ismerő rendszerhez, de így is azonnal megkapta az ellenzéktől, hogy mindent visszacsinálnak, ha kormányváltást hoz a következő választás. Ez pedig nem erősíti az üzleti alapú biztosítók kockázatvállalási bátorságát. Pedig még csak nagyon kevés konkrétum ismerhető az elképzelésekből. Visszatér, megerősödik a már többször elsiratott megyerendszer, miközben az Unió a régióknál kisebb egységeket nem nagyon szereti, megmarad az állami befolyás, ám bevonják a magántőkét, s az eddiginél nagyobb lesz a választás szabadsága. Ez utóbbi nem túl nagy eredmény, mert ahogy egykor Fordnál csak fekete T-Modellt lehetett választani, úgy nálunk az egy társadalombiztosítást.

Persze nem csak mi választhatunk majd, a biztosítók is. Ők üzleti alapon az egészséges, jól fizető ügyfeleket próbálják majd elcsábítani a nagyobb haszon reményében. Ha máshogy nem megy, kapcsolt gépjármű-biztosítással, meg még sok mással. Félő, legalábbis nem kizárt, hogy a szegényebbek, betegebbek valahogy mégis ott maradnak majd az állam nyakán, ami ugyan nem szép dolog, de a bejáratott kapitalizmusban egyáltalán nem ismeretlen jelenség. Már-már az élet rendje.

Ha bevalljuk, ha nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz könnyebb

A híradónézők többsége tudja, miért szomorú a somogyaszalói nagymama, bizonyos Ballay Attiláné. Mert… Tovább olvasom