Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Sodrásban

JEGYZET - ˝Úszni alig vagy egyáltalán nem tudók feledkeznek meg a józan észről.˝
Talán még vannak, akik emlékeznek az 1963-ban készült magyar filmre: Sodrásban. Egy csapat fiatal együtt töltötte a nyarat a Tisza partján. Vidáman sütkéreztek, lubickoltak a Tisza hűs habjaiban, és megtörtént a tragédia: egyik társuk belefulladt a folyóba. Megrázó film.

Sajnos az idei nyáron a vízbe fulladás és a fuldoklás már szinte mindennapossá vált. Minden évben szedik áldozataikat a természetes vizek, de nekem úgy tűnik, 2015-ben már a szokásosnál is többen kerültek bajba. A vízi mentők és az önkéntesek nem győzik kihúzni a folyókból, tavakból a még életben lévőket, és keresni azokat, akiken már nem lehet segíteni.

Kétségtelen, hogy az elmúlt hetek kánikulájában nyakig vízben érezte magát legjobban az ember. Az is tény, hogy a legjobb úszóval is történhet baleset: begörcsöl a lába, rosszul lesz… De a legnagyobb döbbenet, amikor úszni alig vagy egyáltalán nem tudók feledkeznek meg a józan észről, és azt hiszik, hogy a Tisza, a Maros vagy a Balaton majd gumimatracként tartja fenn őket a víz felszínén.

Szerencséjük van azoknak a fuldoklóknak, akiknek akad egy segítő kéz, amely a halál torkából kihúzza őket. Szakemberek azt mondják, a vízbe fúlás nem olyan látványos, mint ahogy a filmekből ismerjük. A legtöbb esetben nincs csapkodás, segítségért kiabálás. Az áldozatok sokszor nem is érzékelik a bajt, csendben merülnek el, és a társaik csak azt veszik észre, hogy eltűntek.

Tessék végre megérteni: a mederben a víz az úr! Akik nem tisztelik a folyókat, a tavakat, nem tartják be a természet által diktált játékszabályokat, azokból sajnos újabb tragikus újsághírek lehetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőzkalapács

˝Sütkérezik a megmondóember szerepében.˝ Tovább olvasom