Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Sokk nélkül

JEGYZET - "Amit hagytunk megtörténni, nem a cigányság dolga."
„Trayvon Martin én is lehettem volna" – ezt mondta Barack Obama amerikai elnök néhány nappal azután, hogy egy floridai esküdtszék felmentette a gyilkosság vádja alól George Zimmermant. Az ítélet szerint a férfi nem tekinthető bűnösnek, amiért önvédelemből megölte a 17 éves Trayvon Martint.

Az önkéntes polgárőrként dolgozó Zimmerman éjszakánként felfegyverkezve, autójában ülve figyelte lakóhelyének környékét, ahol számos betörés, rablás történt abban az időben. Egy éjjel így vette észre az apjához igyekvő 17 éves fekete tinédzsert, Martint, aki a szemerkélő eső miatt fejére húzta a kapucniját. A férfi utána eredt, megpróbálta megállítani, és rövid dulakodás után mellkason lőtte a fiút. Azt állítja, önvédelemből – de sokak vádolják rasszista indítékkal.

New Yorktól Detroiton át Los Angelesig több száz városban tiltakoztak a faji diszkrimináció és az önvédelemből a gyilkosságot is megengedő törvények ellen. Ekkor állt a tudósítók elé az elnök, és így fogalmazott: „kevés olyan afroamerikai van, aki ne ismerné az érzést, amikor követik vásárlás közben. Én is ismerem (...). Pontosan tudom, milyen érzés végigsétálni az utcán úgy, hogy hallom, ahogy bezárják mellettem az autókat". De Obama úgy érzi, minden generáció egy kicsit jobb, mint az előző.

Különösen annak tükrében érdemes figyelni ezt a vitát, hogy közben Magyarországon heteken belül ítéletet hirdetnek a második világháború óta előfordult legsúlyosabb faji indíttatású emberölési ügyben. És hogy bántó a csend, az érdektelenség a 2008–2009-es, romák elleni gyilkosságsorozat kapcsán. Magyarország néma a cigánygyilkosságok után – írta a napokban a Spiegel munkatársa, Keno Verseck. Idézi Horváth Aladár roma politikust, aki szerint bár emberiség elleni bűncselekmények történtek, nem rázták meg a magyar társadalmat.
Nincs magyar politikus, államférfi, aki elmondaná, ő is állhatott volna azon a februári éjszakán a tatárszentgyörgyi cigánysor szélső háza előtt, karjában 5 éves gyermekével, szemben egy vadászfegyverrel, maga mögött a felgyújtott házzal. Hogy bármelyikünk ott lehetett volna Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen, Alsózsolcán, Tiszalökön, Kislétán. Ha sötét bőrűnek születünk, a kilátástalanság kellős közepébe.

Tudom, nehéz meggyőzni azt, aki naponta kétszer hív rendőrt az üvöltöző pereputtyra. Azt, akit a villamoson körbevesznek, kifosztanak. Magamat is győzködnöm kell este a Cserepes sor környékén. Hogy minden generációnak jobbnak kell lenni az előzőnél.

De nem szabad csendben maradni. Magyarországon egyetlen tömegpusztító fegyverről tudok, ám az a létező leggyilkosabb: a közöny. Amit hagytunk megtörténni, nem a cigányság dolga. Magyarország tragédiája.

Olvasóink írták

 • 4. pachakuti 2013. július 30. 21:46
  „,,Mindössze annyit kellene elbeszélni, hogy a Magyarország felszámolását végző pusztító világerő, amely az elmúlt húsz év valamennyi kormányában meghatározó pozícióban volt, van és lesz, a cigányságot építette fel a leghatékonyabb tömegpusztító fegyverként a magyarság ellen." (Bogár László: Polgárháború - külföldi megrendelésre?)”
 • 3. _csutak_ 2013. július 27. 12:08
  „@marigold:
  Információs forrásaim cigány feleségem ismerőseitől, rokonaitól származnak, 13 évet húztunk le együtt!
  Egy mondatot úgy látom nem olvastál el!
  "Emiatt aztán a többségi roma társadalmat a szélsőséges gazembereik után ítélik el és meg!"

  Amellett én a Munkáspárt programját hol itt hol ott felbukkanva (rendőrségi engedéllyel) hirdetjük, szórólapot, párt programját tartalmazó kis füzetet osztogatjuk as aki szóba is áll velünk azzal beszélünk.
  Sok fiatal roma ember elmondja, hogy bár azt látja szülei nem dolgoznak, csak otthon lóbálják a lábukat, de tőlük tudják mit is jelent valahová tartozni, hasznosnak érezni magát és úgy általában embernek!
  Tehát nem véletlenül írtam az utolsó mondatom.
  Ex nejem a mai napig dolgozik a vendéglátásban, szeretik, megbecsülik!”
 • 2. marigold 2013. július 27. 10:54
  „Csutak, felteszem az ismerőseid beszámolnak neked az előítéletességről is, melybe ezek az emberek egyenesen beleszületnek, illetve a teljes kilátástalanságról is, melyben életük telik. Nyilván ez nem mentség, de árnyalja a képet. Amúgy egyetértek veled: fontos, hogy a teljes képet lássuk.”
 • 1. _csutak_ 2013. július 27. 09:43
  „Igen, bántó a csend a sajtó részéről!
  De nem a romák ellen elkövetett, balekokat bíróság elé citáló rendőrök miatt, akiknek a szellemi kapacitásuk kevés lenne egy
  ilyen jól megszervezett akció sorozatra.
  Bántó az a csend ahogy a nap nap után megvert, kifosztott, megölt idősekről hallgat a magyar média!
  Nem tudom ez cenzúra vagy öncenzúra de nagyon nem jó dolog, ugyanis így nem a válságot ismerjük meg hanem a mende-mondákat. Van BAZ megyében több ismerősök, Zádorfalván, Kurityánban, Szakácsiban, Sajószentpéteren, stb. akik tudósítanak az ott bekövetkezett tragédiákról, melyről néma csend van a sajtóban:(
  Emiatt aztán a többségi roma társadalmat a szélsőséges gazembereik után ítélik el és meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged jobban teljesít

"Szegedről a Tisza és a dóm jut először eszébe a legtöbb turistának." Tovább olvasom