Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Sokkal tartozunk

"Adósságrendezést óhajt a szakma, különben fejre áll a magyar egészségügy."
Hová lettek ezek a pénzek? – kérdezi értetlenül Emilke, egy internetes fórumozó. Az adós kórházak listáját böngészte, amikor így kifakadt. Egy hete hozták nyilvánosságra, hogy 72 milliárd forint tartozást halmoztak föl a hazai betegellátó intézmények, ebből közel 40 milliárd a lejárt. Ennél érdekesebb adat, hogy 176 hazai kórház jelentett adósságot, 41-nek viszont nincs lejárt határidejű kötelezettsége. Utóbbiak között szemezgetve furcsa mód nem találni nevesebb gyógyító helyet, de ha a komáromi Selye János vagy a siklósi kórház a hazai egészségügy elitjéhez tartozik, akkor elnézést kérek. Az viszont egyáltalán nem meglepő, hogy az ÁNTSZ által tavaly kijelölt kilenc végső ellátó hely – ahol nem utasíthatnak vissza sürgős ellátásra szoruló embert – közül hat ott van a 15 legeladósodottabb kórház között.

A szegedi klinikai központ 2,6 milliárdos lejárt tartozásával negyedik, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház 669 milliós tétellel tizenötödik ezen a listán. És – hogy Emilke se maradjon tudatlan – mire ment el ennyi pénz? Sorolom. Például Szentesen, ahol 728 főt foglalkoztat a kórház, csak vérkészítményekre évente több mint 45 millió forintot fordítanak. Gyógyszerekre évi 420 milliót, villanyra több mint 100 millió forintot költ az intézmény. Ezeket a költségeket a megkurtított egészségügyi finanszírozásból képtelenség kigazdálkodni.

Adósságrendezést óhajt a szakma, különben fejre áll a magyar egészségügy. A kormányzat meghallgatta a kérést, de az alku része, hogy ráncba is szedné a kórházakat. Mert vannak intézmények, amelyek önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, másutt viszont a felelőtlen gazdálkodás vezetett az óriási tartozásokhoz. Jöhet tehát a sokat emlegetett strukturális átalakítás – remélhetőleg az összefogás, s nem a széthúzás jegyében.

Ha odáig eljutunk, hogy annyit fizet az egészségbiztosító az ellátásunkért, amennyibe az ténylegesen kerül, akkor már csak arra kell kormányzati választ találni, hogy legyen is orvos, aki megvizsgál, diagnózist állít vagy megműt. Mert például a szentesi kórházban 11 betöltetlen szakorvosi állás van. És ki tudja, mennyi ápolóra lenne még szükség? Ezt az adósságot is rendezni kéne, mert sokkal tartozunk nekik.

Olvasóink írták

  • 1. őrgróf 2010. augusztus 23. 07:43
    „Adósságrendezés: a témában már sokszor kifejtettem a négyszintű kórházi ellátás fontosságát, a sok okostojás tesz rá. Marad az adósság.
    A másik. ha valaki önhibája miatt kerül ellátás alá, FIZESSE MEG!!! Pl. részegen karambolozik, drogosan összetöri magát, stb. NE AZ ÉN PÉNZEMBŐL TEGYÉK RENDBE!!! Ha nincs rá pénze, majd helyrejön valahogy?! ( esetleg fizessen a papa, a család, stb. vagy pl a biztosító?! ha inni volt pénze, legyen...)
    A külföldieket miért kezelik szintén ingyen? Mármint ha nincs uniós (vagy egyéb) biztosítása)?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ah, hol vagy…

"Csak a legnagyobb államférfiak kegye ez a sorstól vagy Istentől, hogy minden lépésük az ország javát szolgálja." Tovább olvasom