Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Sorról sorra

JEGYZET - "Mindig az a sor halad lassabban, amelyben mi várakozunk."
26 szegedi állt sorban az utcán kora reggel. Nem időutazáson jártunk az ötvenes években, hanem a szegedi Szentháromság utcán, a rendelőintézet laborja bejáratánál tegnap 6 óra 25 perckor. A fehér köpenyesek percre pontosan nyitottak ajtót, a laboratóriumi munka kezdetére mégis tovább dagadt a sor: félszáz diagnózisra váró páciens szerette volna, hogy mielőbb vérét vegyék. Így megy ez minden hétköznapi hajnalon.

Mindig az a sor halad lassabban, amelyben mi várakozunk. Murphy így átírt törvényét igaznak érezheti, aki a hazai egészségügyi rendszer bugyraiban bolyong. Mert sorban áll azért, hogy megtudja, mi a baja. Várólistára kerül, ha bensőjéről MR- vagy CT-felvételt kér a diagnózis felállítására készülő doktor. És sorjáték az ára annak is, hogy műtéti asztalra feküdhessen mint nem képzelt beteg.

Korlátozza a vizsgálatok számát a tb-finanszírozás jelenlegi rendszere. Az ettől ideges betegek közül minden második igénybe venne orvosi fizetős szolgáltatást a várakozási idő csökkentésére – állítja egy magáncégtől induló friss felmérés. Eszerint az egy-két napon belül elérhető önköltséges MR- és CT-vizsgálatokra a 36–45 évesek 80 százaléka jelentkezne. Ám a valóság az, hogy a legdrágább képalkotó diagnosztikai berendezés, a megyénkben egyetlen szegedi MR használati díját hetente 5–10 hazai páciens képes kifizetni. A kisvárosokban lévő CT-k működési idejét is növelhetné a betegek pénze, még sincs tőkeerős jelentkező.

Kilépnek a várólistáról, így hozzájárulnak annak rövidítéséhez az MR- és CT-felvételért perkáló hazai páciensek. Az önköltséges vizsgálatot kérők száma azonban oly csekély, hogy nem érzékelik a sort sorra halmozók. De kusza is a rendszer, hiszen más sorokat épp a magánorvostól érkezők dagasztanak. Az állami fenntartású laborban kötnek ki a magánpraxisból induló vér- és vizeletvizsgálati igények is – ingyért, pedig az analízisnek van szabott ára.

Drága az egészségügy. De ha az oda tett és onnan kitermelhető pénzekkel jobban sáfárkodnának, akkor csökkenthetnék a különböző listákat is – sorról sorra.

Olvasóink írták

  • 1. klj_54 2011. június 30. 10:49
    „Aki nem akar sorba állni labor ügyileg és van 1.500Ft-ja, az írjon levelet nekem:
    5783515@gmail.com”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vezér

"Bozóky Imre végre garancia lehet arra, hogy valami elindul Magyarország harmadik legnagyobb városában." Tovább olvasom