Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Sorstársak

JEGYZET - "Azt látta, hogy valóban van élet a műtét után."
„Ne szomorkodjon, így is lehet teljes életet élni" – simogatja meg a nő karját az orvos, miután felébreszti a csonkoló műtét után. Ebben a gesztusban talán benne van minden együttérzése, ez azonban mégsem elég. Ahogyan a sajnálkozó családtagok és a kínosan feszengő barátok részvéte sem, akik azt mondogatják: „megértünk". A beteg egyre jobban bezárkózik, hiszen jól tudja: fogalmuk sincs ezeknek az embereknek, min megy keresztül.

Honnan is tudhatná bárki, aki nem élte át, mit jelent az, ha egy nőnek levágják a mellét? Hiszen úgy néztek rá, mintha meghibbant volna, amikor a gyilkos kór diagnosztizálása után azt mondta: inkább meghal, mint hogy amputálják. Mert mi maradna belőle lapos mellkassal? Nő aligha, hiszen pont nemiségének legfőbb szimbólumától fosztanák meg.

Hogy végül mégis a műtőasztalon kötött ki, nem a belátásának köszönhető. Egyszerűen csak győzött az ész, az erőszak és a családtagok kímélete, hogy ne kelljen egy szerettüket gyászolni. Ő pedig itt maradt üresen, csonkán. Élve, de lelkileg már félig holtan.

És most itt van valaki, aki szintén azt mondja, amit már oly sokan: megértelek. Egy újabb képmutató – gondolja a nő, ezúttal azonban téved. Sorstárssal hozta össze a sors, aki érthetetlen módon még mosolyogni is tud. Neki is sok időbe tellett, de sikerült. Meg tudott békélni sorsával, méghozzá azért, mert azt látta, hogy valóban van élet a műtét után. Hogy a szép dekoltázs nem minden: a lényeg, hogy az új helyzettel is képes legyen valaki együtt élni.

Ha ezt bárki más mondja, csak felbosszantja vele. Ennek a nőnek viszont hisz. Ő nem mondja, hogy ez semmiség, azt sem, hogy nem számít. Nem áltatja hazugságokkal, azt viszont tudja, hogy egyszer jobb lesz. Ezért hagyja neki, hogy kézen fogja, és vezesse. Egy új, megváltozott világba, mint amit azelőtt ismert, hogy egy mammográfiai vizsgálat után kimondták volna a rettegett szót: rák. Mert már képes elhinni, hogy ez is lehet hasonlóan szép, mint amit a műtőasztalon végleg hátrahagyott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mamahotel

" A mamahotel voltaképpen szükséglakás, ha nem is abban értelemben, ahogy a kifejezést használni szoktuk." Tovább olvasom