Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Sterilkék kora

"Köztudott: a pénz, a billentyűzet és a mobiltelefon a legveszélyesebb bacilusraktár."
A médiából áradó orvosi figyelmeztetések hatására egyre szaporodnak a Sterilkék. Azok, akik nemcsak, hogy komolyan veszik a sokszor riogatásnak tűnő egészségügyi ajánlásokat, hanem már-már fóbiává növesztik az állandó kézmosást, fertőtlenítést, csíra- és pormentesítést, sterilizálást. Betegesen rettegnek a kétes tisztaságú tárgyak megérintésétől – mintha ezzel biztosan kivédhetnének minden fenyegető veszélyt.

Lehet, hogy nekik van igazuk. Az új típusú, H1N1 vírus és más, könnyen terjedő nyavalyák idején nem lehetünk eléggé óvatosak. Van olyan ismerősöm, aki inkább naponta fél órát gyalogol, de nem száll tömegközlekedési eszközre, mert valóságos fertőnek tartja a buszokat, villamosokat. Egy másik Sterilke a pénzektől retteg, ami azért különösen kellemetlen számára, mert kénytelen naphosszat bankókat, érméket számolni. Cigiszünet helyett ő óránként kézmosó pauzákat tart. Más azzal kezdi a reggelt, hogy fertőtlenítő oldattal alaposan áttörölgeti a többek által is használt munkahelyi számítógépe klaviatúráját. Köztudott: a pénz, a billentyűzet és a mobiltelefon a legveszélyesebb bacilusraktár.

Kutatók régóta használt indiai papírpénzeket megvizsgálva nemcsak a tbc, hanem a gastroenteritis és különböző fertőző nemi betegségek kórokozóira bukkantak. A helybeliek többségében már kialakult az immunitás ezen baktériumok legnagyobb részével szemben, ezért inkább a turisták veszélyeztetettek. Persze legyinthetnénk: nem utazunk évente Indiába, nem kerül a kezünkbe naponta rúpia – de ne gondoljuk, hogy az európai bankókkal sokkal rózsásabb a helyzet.

A kórokozóktól való félelemben jó üzletet láthatnak az élelmes gyártók. Az egyik szegedi cég például olyan, széles antimikrobiális spektrumú fertőtlenítő kendőt fejlesztett ki, amellyel fél perc alatt a kéz vagy a legkülönbözőbb tárgyak felülete is hatásosan sterilizálható. Egyre több hasonló termék fogy a patikákban, drogériákban.

Mint általában, ebben is legjobb választás az arany középút: nem szabad lebecsülni a valós veszélyeket, azaz tényleg gyakran és alaposan mossunk kezet – de nem érdemes betegesen rettegő Sterilkévé válnunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodás szívesség

"Jóérzésű emberek nyúltak a zsebükbe, megérintette a szívüket az olykor élet és halál között lebegő… Tovább olvasom