Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Strandbiznisz

"Közben elkopott a XX. század, s lám: ha tízesével uszodákat ígérgető programok nem is fogalmazódtak meg, Csongrád megyében alaposan átformálódtak az erőviszonyok a standfronton."
Tíz év – tíz uszoda. Ilyen hangzatos címmel illették azt a programot Szegeden, ami a múlt század hetvenes éveiben szerette volna igazi fürdővárossá tenni Csongrád megye székhelyét. Aztán a tíz uszoda tíz medencévé szelídült (utánaszámolhatnánk, megépült-e mind), s bár értünk el szép eredményeket, a program szép lassan kifáradt. Sajnos hamarabb annál, mintsem egy fedett uszodával gazdagodhatott volna az úszó- és vízilabdasportjáról is híres Szeged városa.

Közben elkopott a XX. század, s lám: ha tízesével uszodákat ígérgető programok nem is fogalmazódtak meg, Csongrád megyében alaposan átformálódtak az erőviszonyok a standfronton. Csak néhány példát említek. Hódmezővásárhely nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas uszodakomplexummal gazdagodott. Az egykor picinyke mórahalmi strand korszerűen felszerelt, közkedvelt szabadidőközpont lett, immár Algyőnek is van saját fürdője, a szegedi Anna fürdő pedig turista látványosságnak sem utolsó. De nem ismerne rá Csongrád, Makó, Szentes, strandjára sem az, aki utoljára, mondjuk húsz évvel ezelőtt járta körbe a Csongrád megyei közfürdőket. Ha minden a tervek szerint halad, hamarosan Szeged uniós pénzekkel is megtámogatott beruházással valósíthatja meg régen dédelgetett fürdővárosi álmát.

Hogy a medencékre költött összegek mikor térülnek meg? Javaslom: ezt a kérdést még véletlenül sem a befektetett pénz és a belépőkre kifizetett forintok összehasonlítgatásával próbáljuk megválaszolni. Ugyanis a kikapcsolódást, pihenést szolgáló fürdőcentrumok haszna sokkal inkább abban mérhető le, mennyivel nyugodtabb, pihentebb polgárként térünk haza, s készülünk másnapi munkánkra a fürdőzés után, mint amilyen állapotban beléptünk a standra.

Mondhatnám azt: az életminőség változik minden megépített új uszodával, de hát a strandoláshoz valahogy nem illenek ilyen fennkölt szavak. Maradjunk inkább abban: a strandbiznisz sok egyéb – mint például turisták csalogatása, s több napra ott tartása – mellett arra is kiválóan alkalmas, hogy sokkal jobban érezzünk magunkat saját bőrünkben. Különösen, ha azt látjuk: ifjaink a füstös kocsmák helyett inkább feszített víztükrű medencék partján múlatják az időt, az idősebbek megfáradt testük felfrissítése érdekében nem gyógyszer után nyúlnak, hanem az úszásban keresik felüdülést, s az újabb és újabb medencékre, mint „tárgyi feltételre" alapozva akár új sportegyesületek is alakulnak.
Ha pedig egy-egy aquapark, élményfürdő, vagy ki tudja milyen névre elkeresztelt strand még abban is segít, hogy kövérebb legyen egy-egy település kasszája, már olyan haszonról beszélhetünk, amit akár extraprofitként is elkönyvelhetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sors kihívása

"Ha valami teljességgel elfogadhatatlan a számomra, hát a személyes szabadság bármiféle korlátozása… Tovább olvasom