Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szegénységi bizonyítvány

"Nincs munka, a fiatalok elmennek Csengeléről, aki marad, önellátásra rendezkedik be."
Szeged csak 170. azon a listán, amely a magyarországi településeket az egy főre jutó havi jövedelem átlaga szerint sorolja fel. A Borsodi-dombság keleti peremén található Szuhakálló huszonötödik a sorban, más szóval a falu a legmagasabb jövedelmű 25 település közé tartozik. A települést nem ismertem, de érdekelt, mitől élnek ennyivel jobban az ottaniak, amikor a község honlapja szerint a legnagyobb munkáltató az önkormányzat, egyetlen számottevő ipari üzem sem működik a faluban, és jellemzően állattartásból élnek az emberek. Mégis 106 ezer 592 forint az egy főre eső havi jövedelem.

– Megyünk magukhoz Szegedre! – értette félre Tinyó Ottó polgármester a sorrendet, aztán tisztáztuk, hogy nem Szeged a 25., hanem ők. Nem nagyon hitte. Azt mondta, a településen nagy a munkanélküliség és a szegénység. Ő is éppen alkudott, amikor hívtam – szerinte ez jellemző a helyzetükre. Egyik munkatársa vonul nyugdíjba, neki vásárolt ajándékot.

Csengele bizonyára nem tiltakozna a saját helyezése ellen, a falu a legszegényebb Csongrád megyei település. Nem először. Lapunk 2008-ban számolta ki az egy főre jutó személyi jövedelemadó alapján a sorrendet, és akkor is a mintegy 2000 fős község végzett az utolsó helyen.

Nincs munka, a fiatalok elmennek Csengeléről, aki marad, önellátásra rendezkedik be. Az étterem már csak nevében az, enni már nem adnak, csak inni. Az szja ugyan a minimálbérre bejelentett, a valóságban jobban kereső alkalmazottak miatt trükkös adat, Csengelén azért nem nehéz elhinni, hogy valóban nincs pénz. A CID Cég-Info Kft. kutatása szerint átlagosan havonta 57 ezer forint az ott élők jövedelme, ami nagyjából a nettó minimálbér. Pár hétig kísérletként éltem ennyiből – a rezsi és hiteltörlesztés után naponta 1177 forint maradt – nem volt jó.

A leggazdagabb magyarországi település az említett felmérés szerint Felcsút. A község focicsapatának első embere a az ország miniszterelnöke. Kire számíthatnak a csengeleiek?

Olvasóink írták

 • 5. deszkás 2010. június 14. 14:08
  „Naná Fecsút (l).”
 • 4. Zénó 2010. június 09. 19:53
  „Ekkora baromságokat is csak egy újságíró tollából lehet olvasni, aki még életében nem járt Csengelén. Pedig csak be kellene rakni a fenekét a kocsiba, kimenni egy fényképezővel. Utána meg el kellene menni a Makó környéki településekre, és lehetne tényeket is írni. Gratulálok a cikkhez. Ismét bebizonyította alkalmatlanságát. Arra azért kíváncsi lennék, hogy ki az, aki ilyen nagy erőkkel támadja Csengelét. Alig várom a következő hírt róla.”
 • 3. mazsolaszolo 2010. június 09. 18:18
  „A Ffelcsúti B@szdelőre csudacsatára a Nemzet Miniszterelnöke. Nincs ezen mit cakkozni.”
 • 2. Mignon 2010. június 09. 15:53
  „Bizony, ez a (nem is kifejezes, hanem igazolvany!)-
  valoban letezik Nemetorszagban.
  Korabban:
  "Armutszeugnis" (igy: "Szegenysegi igazolvany") volt a neve.
  Ma:
  "Paß"-(level, okmany)-nak hivjak, a varosrol elnevezve, ahol a szegeny lakik.
  (Pl.:" Frankfurt-Paß", "Berlin-Paß", stb.)

  Ez, egy fenykepes kartyaigazolvany, amelyet a Tanacshaza szocialis osztalya allit ki.
  Ezzel olcsobban utazhat az ember a varosi tömegközlekedesen, ingyenes elelmiszer csomagokat
  kaphat a Caritas vagy a Diakonie-tol.

  Szomoru es szegyenletes dolog ez.”
 • 1. szupersenki 2010. június 09. 15:33
  „Igazságot Rostás Jolánnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói formula

"Makó alatt is ott van a kincs, és ha majd megéri, kitermelik." Tovább olvasom