Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szégyen! És gyalázat

"Szóval higgyék el nekem, én tudom, ő egy nagyon kedves, egy nagyon aranyos, nagyon jól tanuló és sportoló kissrác."
Ott fekszik egy alig 11 éves kisfiú a szegedi egyetem pszichiátriáján!

Tessék! Most lehet bármit mondani! Gyerünk! Ki lehet kiáltani bűnösnek! Mint ahogy sokan meg is tették, teszik!

Bűnös?

Ugyan! Hiszen ő csak egy gyerek. Egy ártatlan, nagyon kedves kisfiú! Olyan, amilyen a többi 10-11 éves. De velük ellentétben neki – csak az elmúlt négy évben – olyan élete volt, amibe sok felnőtt is beleroppant, belerokkant volna!

Ha már a felnőtteket szóba hoztam, nem hallgathatom el, amit az egyik, gyerekekkel foglalkozó ismerősöm vele kapcsolatban mondott, és kvázi megerősítette, amit én is gondolok: a kisfiú életét örökre tönkretették, nem ő a bűnös, hanem a felnőttek, akik nem az ő érdekeit nézték.

Volt, amikor a grundon három órán át együtt voltam vele. Pontosabban egy padon ülve néztem, ahogy focizott a hasonló korú barátaival. Egy-egy góljánál úgy örült, mintha a BL-döntőn győztes gólt rúgott volna a hosszabbításban. Ilyenkor kinézett, odaszólt, megkérdezte, láttad Zoli bácsi. Amikor bólintottam, még jobban örült, én meg vele. Abban a három órában, vagy akkor, amikor megkért, hagyjam, hogy vezesse az autómat és én megengedtem neki, ugyanolyan volt, mint a többi negyedikes, ötödikes kissrác.

Szóval higgyék el nekem, én tudom, ő egy nagyon kedves, egy nagyon aranyos, nagyon jól tanuló és sportoló kissrác.

Akit az apja elrabolt az anyjától, külföldre szöktetett és évekig rejtegetett. Akinek az ügyében állam- és kormányfők, miniszterek avatkoztak bele. Akinek az anyjától milliókat csaltak ki, miközben őt azzal hitegették, hazahozzák, de nem hozták. Akinek az anyját börtönbe csukták. Akiről az anyja és ügyvédei szakértőkre hivatkozva hétfőn és kedden a szabadkai bíróságon azt állították, hogy az apjával összejátszva ő tette a kábítószert az autóba, azaz ő jutatta a saját anyját a rácsok mögé. Akire kedden és szerdán az iskolájában a diáktársai úgy néztek, hogy ez az a fiú, aki...

A kisgyerek eddig a pillanatig tartotta magát. Eddig, de tovább már nem bírta, összeroppant.
Emlékeznek arra a makói kisfiúra, akinek az apja Bonnban, az anyja Makón él, és szülei között is kirobbant hasonló konfliktus? Ugye nem? És ez így természetes, az ő ügye néhány hét alatt megoldódott, már mindenki elfelejtette.

Itt és most kénytelen vagyok a másfél hónap múlva hároméves féltestvérét is szóba hozni. A kisfiú, mint kiderült, a szabadkai börtönben ártatlanul sínylődő édesanyjának a fényképét az újságban megpillantva, ráborult a fotóra, puszilgatta, közben azt hajtogatta, anyucikám, anyucikám. Az anya nem lehetett vele karácsonykor, nem lehetett vele 78 napig.

Mert valaki úgy akarta!
Az, hogy ki, még nem derült ki, de ami velük történt, az, ne szépítsük, szégyen és gyalázat!

Olvasóink írták

 • 6. Mese 2008. február 04. 21:46
  „hát nem tudom...és az a lementett üzenet a laptopról? Hogy keresték a gyerek kedvét itthon(anyukája és annak férje),aztán a kölöknek nem volt jó semmi. Egyszer láttam az utcán,ahogy sétált az anyukájával,a srác orra valami 10 méter magasan,mintha mindenki más kis.... lenn,ő meg a nagy úr. Nekem meg ez a véleményem. Nem mondom,hogy ő a hibás,de nem szent,az biztos!”
 • 5. Oláh 2008. január 31. 18:24
  „Kabai, elárulok egy titkot: nehogy azt gondold (gondolja), hogy örömmel írtunk, írtam erről a "szappanoperáról" az elmúlt négy évben 63 cikket. Dehogy!
  Oláh”
 • 4. Kabai 2008. január 31. 17:04
  „Akkor most mi lesz? Miről ír majd a DM? Egy szappanoperát nem lehet csak így abbahagyni!”
 • 3. barkzso 2008. január 31. 12:29
  „Benne van minden. Valóban szégyen ez az egész...”
 • 2. czegus 2008. január 31. 09:37
  „Végre egy reális meglátás, gartula. Szép napot”
 • 1. Logaritmus 2008. január 31. 08:18
  „Szép cikk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darázsfészek

"Aki az eltelt évtizedekben a Mars téri írott és íratlan szabályokon változtatni akart,… Tovább olvasom