Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Szép kilátás

JEGYZET - "Vannak új és jó szálláshelyek, de közben a magyar szállodaipar 500–1000 milliárd forintnyi hitelállományt tol maga előtt."
Elkeserítő hallgatni a nálunk időző külföldieket, amikor egymás között megbeszélik, mit tapasztaltak. Nem a politikáról van szó. „A kilátás szép, a többiről inkább ne beszéljünk" – mondta néhány nappal ezelőtt a fülem hallatára angolul egy szerb turista a szálloda halljában a cseh kollégának, miután elfoglalták a szobájukat, és a közös vacsorára induló társaságot várták össze. „Kisvárosi, keleti színvonal" – válaszolta mosolyogva a cseh. Egy román hölgy, szintén a társaság tagja, fürge bogarakról beszélt.

A csapat történetesen turisztikához értő szakemberekből állt, akik a magyar idegenforgalmi kínálatot mérik föl, magyar meghívásra. Az út szervezője másfél órával a csoport előtt ért a szállodába – amely nem Csongrád megyében található, de nem ez az érdekes. Miután elfoglalta a szobáját, és körülnézett benne, lesietett a recepcióshoz. Mondta, hogy szőrszálakat talált a mosdókagylóban, a por a takarítás hiányára utal, és ez botrány, gyorsan tenni kellene valamit, mert nem mindegy, milyen véleménnyel fognak távozni, akiknek a többi szobát lefoglalta. A válasz: a szállodában most nincs takarítószemélyzet, de ha a hölgy kívánja, nyitnak neki egy másik szobát... A szervező látta, hiába beszél, nagyon kétségbeesett, mert egyévi munkája volt abban, hogy ez az út létrejöjjön. Mivel a hotel tulajdonosát nem ismerte, fölhívta ismerősét, egy helybeli politikust. A telefonálgatás hatására hirtelen előkerült a tulajdonos és a takarítószemélyzet. A helyzeten mégse sikerült sokat javítani a csapat érkezéséig, ez ki is derült. A történetben az a legszebb, hogy a hotel gazdája másnap reggel a recepciónál várta az út szervezőjét. Nekiszegezte a kérdést: mi az a hatalmas probléma, amivel egy politikusig kellett szaladni? A szervező fölhívta a szobájába a gazdát, megmutatta neki a takarítás felemás eredményét, és még egyszer elmagyarázta, kik aludtak most ezekben a szobákban. Legközelebb biztosan nem ide hozza őket. A válasz az volt, hogy sokféleképp le lehet bonyolítani egy ilyen utat, úgy is, hogy politikusokat ugrasztunk, és direkt föllázítjuk a vendégeket.

Ez azért érdekes történet, mert az utóbbi évek jó néhány látványos beruházása a turizmusról szól mifelénk: fürdők újulnak meg és épülnek, és most már jellemző, hogy nemcsak önkormányzatok látnak lehetőséget az idegenforgalomban, magánvállalkozások is. Vannak új és jó szálláshelyek, de közben a magyar szállodaipar 500–1000 milliárd forintnyi hitelállományt tol maga előtt. Az utóbbi években 10 százalékos leépítés zajlott, felújítások maradtak el, emiatt tényleg romlott a minőség. Az egy kiadható szobára jutó árbevétel alapján a 28 európai ország közül Magyarország hátulról az ötödik.

Ez még mindig az az időszak, amikor nagyon erős a kontraszt az ősrégi és a vadonatúj között, és mindennapos tapasztalat, hogy az egymás mellett dolgozók könnyen tönkretehetik és persze segíthetik is egymás munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapi szentjeink

"Közben a karaván persze halad – jól táplált tevékkel és hajcsárokkal az élen." Tovább olvasom