Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szívunk

JEGYZET - ˝A természetre bízzák a helyzet megoldását.˝
Ott tartunk, hogy a játszótéren nem azért szaladgálunk a gyerek után, mert féltjük, hogy elesik, hanem azért, mert a szúnyogokat hessegetjük körülötte. Októbert írunk, ha az időjárás nem is, a szúnyoginvázió javában a nyarat idézi.

Mit lehet tenni? Úgy néz ki, semmit. Az állami koordinálású szúnyogirtás augusztusban véget ért, az újabb beavatkozás alkalmanként 4–12 millió forintjukba kerülne az önkormányzatoknak. A helyhatóságokat ma sem veti fel a pénz, így várható, hogy a természetre bízzák a helyzet megoldását. Ami nem meglepő, hiszen még a szakértő is azt mondja, a szúnyogok két hét múlva elpusztulnak. A többmilliós kiadást kitartással meg lehetne spórolni.

Szegeden a biológiai gyérítés bevezetésével évente 30–40 millió forint megy el szúnyogirtásra. Amikor repülőkről permetezték a vérszívókat, még 90–120 millió forintot vitt el a védekezés. A teljes város egyszeri berepülése 10–12 millióba kerül, azaz minden szegedinek 74 forintjába. Kisebb településeken a kisebb lélekszám miatt lényegesen drágább az irtás, talán ezért sem éltek eddig vele az önkormányzatok.

A megoldás adott, a fejenkénti 74 forint Szegeden is hiányzik. Az ok egyszerű: a rezsicsökkentett Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. milliárdos bevételkieséssel küzd, így a semmiségnek számító 10–12 milliós kiadás is megterheli a céget. Elmondhatjuk, szívunk a szúnyogok miatt, de legalább olcsóbban viszik el a szemetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nem Svájc?

˝Norvégiában a legjobb megöregedni.˝ Tovább olvasom