Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szoba kilátással

"Szóval Szeged nem éppen olcsó hely, igaz, a szobák minősége alapján – legalábbis frissen megszerzett ismereteim szerint – bárhol a világon megállná a helyét."
Tudsz egy jó kis panziót ajánlani Szegeden? – találja magát szembe az ember egy hirtelen jött kérdéssel, amikor rég nem látott ismerősök veszik az irányt a déli országrész felé. Persze, tudok, miért ne tudnék, mondom magamban, hiszen úgy gondolom: ismerem a szegedi szálláshelyeket, látom a panziók homlokzatát, amikor elmegyek előttük, olvasgatom az útbaigazító táblákat, amikor autóval járok a városban.

Majd hamar rájövök: semmit sem tudok a szegedi panziókról. És ha nem lenne internet, nem is tudnék, mert hiszen az ember szegediként nem megy panzióba aludni. A virtuális kukucskálással viszont nemcsak az amúgy ismert homlokzat, az udvar, a parkoló tűnik elő, hanem benézhetünk a fürdőkádba is. Ha rákattintunk a várostérképre, még az is látszik, mennyire forgalmas helyen fekszik az épület. A neten nem lehet hazudni sem: nem lehet azt írni, hogy száz méterre fekszik a Tiszától a kedves, családias hangulatú fogadó, amikor másfél kilométerre – ilyen trükköket mellesleg ma már piacról élő panziós nem is engedhet meg magának.

Az internetnek köszönhetően azonban más is kiderül. Nevezetesen az, hogy fellendülő turizmusának örvendező városunkban nem is olyan alacsonyak a szobaárak (még ha erről a tulajdonosoknak esetleg más is a véleményük). Fölrémlik az egri, közvetlenül a vár alatt fekvő Dobó panzió a maga első kategóriájával, a 10 ezer forintot éppen csak meghaladó szobaárával. De mondhatnék balatonfüredi, szigligeti tízezer forint alatti példát is, frekventált helyen, romantikus környezetben, tóra nyíló ablakokkal.

Szóval Szeged nem éppen olcsó hely, igaz, a szobák minősége alapján – legalábbis frissen megszerzett ismereteim szerint – bárhol a világon megállná a helyét. Megkéri a szolgáltatásokért az árat, lett légyen szó akár szállodáról, belvárosi vendéglőről, fürdő-, vagy múzeumbelépőről, a Szegedi Szabadtéri Játékok jegyéről. Ez az egyik oldalon nem baj, mert legalább az ország jobb módú térfeléről érkező vendég hagy itt némi bevételt a város adófizető vállalkozóinak. Konfliktust csak az okoz, ha a szegedi szeretné magát szeretett városában egy kicsit elengedni. Ő ugyanis csak a szállásköltségen spórolhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó üzlet a koldulás!

"A megyeszékhelyen egyre gyakrabban találkozom nőkkel és gyerekekkel a kéregetők között. Nehéz,… Tovább olvasom