Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Szöged Oszkárja

"Hogy négymillió forint sok vagy kevés a mai világban, meg nem mondhatom. Egy biztos: hiánya az idén éppen elegendő ahhoz, hogy elmaradjon a Dömötör-gála, az elmúlt években hagyománnyá lett, látványos külsőségeket sem nélkülöző színházi ünnep."
Hogy négymillió forint sok vagy kevés a mai világban, meg nem mondhatom. Egy biztos: hiánya az idén éppen elegendő ahhoz, hogy elmaradjon a Dömötör-gála, az elmúlt években hagyománnyá lett, látványos külsőségeket sem nélkülöző színházi ünnep.

Ettől persze nem ugranak le a szobrok a színház épületéről. De a Tisza-parti kulturális életben jártasak körében néhány esti vitatkozást biztosan kivált a „szögedi Oszkár" bukása. Vagy – óvatosabban és optimistábban – a szüneteltetése? Az eddig lebonyolított estek is megosztották a közvéleményt. Volt, aki azt mondta, hogy ezzel a kezdeményezéssel végre a színházszerető publikum mondhatott köszönetet az őt szórakoztató művészeknek. Más úgy vélekedett, a gálák sokkal inkább a rendőrmotorossal felvezetett szép autókról, mintsem a kiugróan magas színházi produkciókról híresültek el.

Jómagam ez alkalommal el is tekintenék a Dömötör-gálák művészeti értékelésétől, sajnálkozással sem aláznám meg a szervezőket. Inkább egy nem elhanyagolható tényre hívom fel a figyelmet: a gála mögött álló szponzorok közül az úgynevezett országos cégek hátráltak ki. Kötődésük Szegedhez közel sem oly erős, mint mondjuk a Tisza Voláné, amely évtizedek óta áldoz a város kultúrájára, művészetére, sportjára.

Tanulság? Helyi érdekeltségű rendezvény megszervezésekor próbáljunk megállni a saját lábunkon. Központi píárelvektől, centralizált támogatási politikától függő cégek helyett állítsunk ünnepeink mögé olyan helyi vállalkozásokat, amelyeknek valóban szívügyük, milyen produkcióval is rukkol ki Szeged. Aztán ha a lokálpatrióta összefogásból megszületik egy akkora látványosság, amire a Pest-Budáról vezérelt társaságok is fölfigyelnek, hát köszönjük meg támogatásukat.

És reménykedjünk olyan erős szegedi gazdaság és olyan helybeli mecénási kör kialakulásában, amelyik mellett már eszünkbe sem jut, hogy a helyi kultúrára, sportra határainkon kívülről kunyeráljuk a forintokat. Addig is higgyünk Székhelyi direktor úrnak: lehet ünnepelni egy fokkal szerényebben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spirálba vele!

"Van Szegednek egy förtelmesen nagyszerű asszonya, Somogyi Károlyné. Ezeréves barátságunk jussán… Tovább olvasom