Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szomorú vasárnapok

"Szinte nincs olyan hét, hogy valahol az országban ne történjen vasárnapra virradóra szörnyű baleset. Lehet, hogy a száraz tényeken alapuló statisztikák mást mutatnak, de az az ember érzése, mintha Csongrád megyében különösen sok lenne a hétvégi bulikat követő autós tragédia."
Első általános iskolai osztálytalálkozónkat kényszerűségből 18 évesen tartottuk: egyik társunk temetésére jöttünk össze, aki egy vasárnap hajnalon diszkóból hazafelé hajtva lesodródott az útról, fának ütközött és szörnyethalt. Azóta eltelt két évtized, de ha diszkóbalesetről hallok, még mindig ő, az osztály vagánya jut eszembe, meg a sír mellett megtörten zokogó édesanyja, aki egyetlen gyermekét veszítette el.

Szinte nincs olyan hét, hogy valahol az országban ne történjen vasárnapra virradóra szörnyű baleset. Lehet, hogy a száraz tényeken alapuló statisztikák mást mutatnak, de az az ember érzése, mintha Csongrád megyében különösen sok lenne a hétvégi bulikat követő autós tragédia. Ez az év is ezzel kezdődött: január első hetében két huszonéves fiatalember házibuliból indulva egy Fiattal Ásotthalmon villanyoszlopnak száguldott és azonnal szörnyethalt. Az autót vezető férfinak nem volt jogosítványa, ráadásul ittasan vezetett.

A Szegvárról Mindszentre vezető úton, a városka határában vasárnap hajnalban történt szerencsétlenségben egy kisautónak számító Fiat Punto hat fiatallal fának rohant és szinte felrobbant. Ketten meghaltak, három sérültet a szentesi kórházban ápolnak, egyet, aki súlyos fejsérüléseket szenvedett, a szegedi idegsebészeti klinikán igyekeznek megmenteni.

Lassítsatok, fiatalok! – írta kollégám a januári tragédiáról szóló beszámolójában. Úgy tűnik, hiába minden figyelmeztetés, papolás, dörgedelem, a sajtó hiába ad hírt az újabb és újabb szerencsétlenségekről, hiába mutatja be elrettentésül az áldozatokat és a hozzátartozók fájdalmát, a bulizók mentalitása nem változik. Nem hiszik el: velük is megtörténhet. Vagy az is lehet, Seress Rezső világslágerré lett öngyilkos dalából, a Szomorú vasárnapból sugárzó sajátosan magyar életérzés, a minden mindegy kísért.

A rendőrség razziákat tart a szórakozóhelyeken, de igazából tehetetlen. Mind több diszkóban tartja fontosnak elmondani záróra előtt a lemezlovas: ha ittál, akkor ne vezess. De sokszor még csak alkohol sem kell, elég a buli utáni fáradtság, az autóban összezsúfolódók felfokozott hangulata – és máris megtörténik a baj. És harmincas, felnőtt emberek esetében már a szülők felelősségét sem lehet firtatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ablakmosó

"A baj ott kezdődött, az iszákos ember is azért iszik, hogy tisztábban lásson. Innen már csak egy… Tovább olvasom