Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Talár és tudomány

"Joggal büszke Szeged jogásztársadalma, s persze a Tisza-parti város minden polgára – Balogh Elemér személyében szögedi polgár lett az Alkotmánybíróság egyik új bírája. A jogtörténet professzorának neve a joggal foglalkozók körében már sok éve nem ismeretlen."
Joggal büszke Szeged jogásztársadalma, s persze a Tisza-parti város minden polgára – Balogh Elemér személyében szögedi polgár lett az Alkotmánybíróság egyik új bírája. A jogtörténet professzorának neve a joggal foglalkozók körében már sok éve nem ismeretlen. Ám a kilencgyermekes családapa, tarthatott ezernyi előadást, megírhatott számtalan tanulmányt, mégis csupán három évvel ezelőtt került igazán a figyelem középpontjába. Akkoriban úgy tűnt, politikusi pályára lép, hiszen elfogadva a Fidesz-MPP felkérését, Szeged polgármesteri székéért szállt harcba.

Balogh professzor végül a választásokon alulmaradt, s most úgy tűnik, ezzel nyert az ország. Megválasztásával ugyanis olyan jogtudóssal erősödött az Alkotmánybíróság, aki nem csupán szakmájának kiváló ismerője, hanem az élet más területein is rengeteg ismerettel, tapasztalattal bír. Mivel kilenc gyermeket nevel, aligha van módja túlságosan elszakadni a hétköznapok problémáitól. Nem nehéz megjósolni: döntéseinek a sokirányú tudás mellett a napi gondok ismerete is szilárd alapokat adhat.

Hogy Balogh professzor – lásd 2002-es választások – Fidesz-szimpatizáns, s ezért talán elfogult? Aligha hiszem, hogy alkotmánybírói munkája során akár csak egy percig is befolyásolná, milyen színekben kampányoltak megválasztásáért 2002-ben. Meggyőződésem, ha valaki, hát ő elmondhatja magáról, amit annyira szeretnénk elvárni politikusainktól. Vagyis azt, hogy közszereplőként elsősorban Magyarország polgára, a magyar érdekek képviselője. Ezt tartotta szem előtt tanári, kutatói munkája során, s biztosra vehetjük, hogy az alkotmánybírói talárt felöltve is a törvények tisztelete és a fent említett tények befolyásolják majd.

Így vélekedhetett személyéről a politika is, hiszen megválasztása példaértékű közmegegyezéssel zajlott a közel sem erről elhíresült parlamentben. Ily békés viszonyok között nem is kívánhatunk más Balogh professzornak, mint sikerekben gazdag munkát alkotmánybíróként. Meg egy olyan Magyarországot neki is, magunknak is, ahol a fent említett konszenzus életünk természetes része lesz. Mint ahogy az is, hogy magas rangba azért kerülhet valaki, mert emberi tartása, szakmai munkája, elismerésre érdemes életútja ezt indokolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyalok és emberek

"A kistőkei határ felé kerekeztem a hűvös, ködös őszben, amikor megcsörrent a csomagtartóban a… Tovább olvasom