Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Távozz tőlem, Sátán!

"Jó és Gonosz, Isten és Ördög. Ez annyira megnyug- tatóan egyszerű. Csak hinni kell benne."
Vannak a hívők, és vannak a cinikus, önavatott vajákosok. Az előbbiek emberbarátságból ügyködnek, mint a cikkünkben szereplő szegedi ördögűző asszony. Az utóbbiak pedig azért, hogy elszedjék a hiszékenyek pénzét.

De mi az oka, hogy – mintha egyre többen lennének. Ördögűzők és az ő ténykedésükben hívők egyaránt. Tudjuk a kultúrtörténetből, hogy amióta a világ világ, az ember számára létezik a jó és a rossz. Isten és Ördög. Távozz tőlem, Sátán, mormoljuk imában, bagonyai ráolvasásban. Szenteltvizet hintünk a csecsemőre – a kereszteléssel kiűzzük a gyermek testéből a Gonoszt. Mert a testben Isten vagy démon lakik.

Az ördögűzés felkentje a katolikus egyház, és – ha hiszik, ha nem – Rómában még ördögűző tanfolyamokat is szerveznek, a pokolfajzatok kergetése valóságos tudományág. Megvan benne, mik a csalhatatlan jelei a Gonosz általi megszállottságnak – például ha valaki minden átmenet nélkül megszólal egy ismeretlen nyelven, amit sose tanult, megmondja a jövőt, távolba lát, furcsa képzelgések gyötrik, hallucinál, emberfeletti ereje van, esetleg vasszöget hány. És megvannak az eszközök, amelyekkel elűzhető a démon – a klasszikus szenteltvíz mellett más egyházi jelképek, a kereszt, a füstölő. Ima és kézrátétel. Van az ördögűzőknek nemzetközi szervezete is, ennek vezetője, egy római atya már 40 ezer alkalommal űzte el sikeresen a Gonoszt. Igaz, soha senki nem dokumentált egyetlen esetet sem, mert a vatikáni szabályzat tiltja, hogy a média bármi hírt adhasson az akciókról. Vagy elhisszük, vagy nem.

A nem anyagi lét ismerői szerint az ember szinte semmit sem változott a kezdetek óta abban a tekintetben, hogy megkülönböztet jót és rosszat. Ennél bonyolultabb összefüggéseket nehezére esik észlelni. De ahogy a világ egyre bonyolódik körülöttünk, és sikertelen erőfeszítéseket teszünk a megértésére, egyre nő a vágyunk az egyszerűen átlátható dolgok iránt. Jó és Gonosz, Isten és Ördög. Ez annyira megnyugtatóan egyszerű. Csak hinni kell benne – és jöhetnek az emberbarát ördögűzők és a sátánfajzat csalók. Ha ez utóbbiakkal akad dolgunk, írjuk a Gonosz számlájára. Ámen.

Remélem, nem zavarja meg önöket, hogy az újkori hivatásos varázslók azt terjesztik, a Sátán újszerű megjelenési formája: a média.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Celtis 2009. július 27. 16:16
  „Ha szerinted csak a pénzről szól, azt mivel magyarázod, amikor valaki a halált is vállalja a hitéért?
  http://index.hu/kulfold/2009/07/24/nyilvanosan_kivegeztek_egy_keresztenyt_eszak-koreaban/”
 • 29. Celtis 2009. július 27. 09:37
  „Képzeld, igyekszem adakozni az arra rászorulóknak. Ha úgy gondolod, hogy nagyobb szükséged van arra a pénzre mint másoknak, csak add meg a neved és bankszámlaszámod. :P”
 • 28. Celtis 2009. július 24. 22:46
  „flexsnake: Én legalább következetes vagyok, te pedig saját magadnak is ellent mondasz. Egyszer azt állítod, hogy ateista vagy és nem hiszel semmilyen túlvilágban, máskor meg azt hogy a halálunk után megítélnek és hogy pokolra kerülünk. :D”
 • 27. flexsnake 2009. július 24. 12:12
  „24. elmeorvosi eset aki egy nemlétezővel beszélget... :D
  Ehhez nem kell semmit hozzáfűzni, ilyenek a keresztények :D
  Tudatlanok, vezethetőek.
  Ha arra jársz mond meg istennek hogy kapja be :D
  Szóval nem küldesz pénzt? Mert ugye adakozni kötelező. Ne akarj már elhatárolódni a vatikántól mikor a pénzről szól a vallásod.”
 • 26. theseus 2009. július 24. 09:59
  „Tényleg érdekes h.sz-ek jöttek, bár szerintem ez a fórum nem a komoly teológiai viták helye. De ha már itt tartunk, én azért nem cserélnék egy ateistával, mert elég szörnyű lehet azzal a tudattal élni, hogy az ember egyre csak öregszik, leépül, aztán a halállal mindennek vége, csak a test rohadása következik.”
 • 25. lugas6 2009. július 23. 23:02
  „Az ördögűzésről mindenkinek meglehet a saját véleménye. Ez a cikk mégsem csak erről szól, hanem egy elég sommás, ateista szövegnek tűnik, amely a téma kapcsán a római katolikus egyházat és a monoteista egyházakat is támadja, még ha burkoltan is, a 20 évvel ezelőtti, rendszerváltás előtti hangnemet idézve.

  "Jó és Gonosz, Isten és Ördög. Ez annyira megnyugtatóan egyszerű. Csak hinni kell benne."

  Tulajdonképpen még csak annyit, hogy ez az egyházellenes, és istentagadó szöveg nem véletlen. A szerző meg akart felelni önmagának, régi és jelenlegi elvtársainak, a mundér védelmében. A mundért ugyanis nem csak félteni, de védeni is kell amikor a nemzetközi helyzet fokozódik...

  Más:

  ,,Remélem, nem zavarja meg önöket, hogy az újkori hivatásos varázslók azt terjesztik, a Sátán újszerű megjelenési formája: a média."

  Nem tudom kik azok a"hivatásosak" akik azt ,,terjesztik" hogy a sátán maga a média, de Ön viszont ezt terjeszti a médián keresztül. II.-János Pál pápa inkább arra buzdított, hogy mi akik keresztényeknek valljuk magunkat, ne resteljük sőt törekedjünk felhasználni a média és az internet segítségét is, az ÖRÖMHÍR megismertetésére továbbadására.”
 • 24. Celtis 2009. július 23. 11:46
  „"Azt nem értem miért akarja a másik vallást leanyázni."

  Távol álljon tőlem, ki vagyok én ahhoz?
  Egyszerűen én úgy tudom, hogy a Sátán ISten ellenfele. Mivel Istennel elég jóban vagyok (mint korábban írtam, az Ő létezése számomra nem kérdéses, hiszen gyakran kapcsolatban vagyok vele, amikor sikerül ráhangolódnom), megbízom benne.

  "De a mit cselekszem, cselekedni is fogom, hogy elvágjam az alkalmat az alkalomkeresők elől; hogy a mivel dicsekesznek, olyanoknak találtassanak abban, mint mi is. Mert az ilyenek hamis apostolok, álnok munkások, a kik a Krisztus apostolaivá változtatják át magukat. Nem is csoda; hisz maga a Sátán is átváltoztatja magát világosság angyalává. Nem nagy dolog azért, ha az ő szolgái is átváltoztatják magokat az igazság szolgáivá; a kiknek végök az ő cselekedeteik szerint lészen." (2Kor 11,12-15)

  Ezért azt gondolom, hogy téged, minden jó szándékod ellenére, becsaptak, és az az "ügyfél", akivel üzletet kötsz, át fog verni téged, ahogyan már nagyon sokakat átvert. Az a minimum, hogy figyelmeztetlek erre.

  Aztán hogy hogyan döntesz, hogy kinek hiszel, az már egyedül rajtad múlik.”
 • 23. Celtis 2009. július 23. 11:36
  „19. flexsnake:

  A Heisenberg-féle határozatlansági reláció a kvantummechanika egyik alapelve, amely azt állítja, hogy nem tudjuk egy részecske bizonyos megfigyelhető változóit egyszerre tetszőleges pontossággal megmérni azonos pillanatban, még elvileg sem; például nem mérhető meg egyszerre pontosan egy részecske térbeli helye és impulzusa.

  Gödel első nemteljességi tétele: Minden ellentmondásmentes, a természetes számok elméletét tartalmazó, formális-axiomatikus elméletben megfogalmazható olyan mondat, mely se nem bizonyítható, se nem cáfolható.

  Gödel második nemteljességi tétele: Míg az első nemteljességi tétel azt mondja ki, hogy minden ,,valamirevaló" elméletnek van megoldhatatlan problémája, addig ez a tétel konkrét példát mutat: minden ,,valamirevaló" elméletben bizonyíthatatlan, hogy maga az elmélet ellentmondásmentes.”
 • 22. Celtis 2009. július 23. 11:27
  „19: Hogy ne kerülgessem a kását: én is, és a keresztény ismerőseim közül sokan (még teológiai végzettségű, egyházi alkalmazottak is) azt gondolják, hogy a Vatikán és a püspöki-bíborosi szervezet egy gittegylet. Az egyház történelme során elég sokan meg is próbálták ezt lebontani, a kezdetektől voltak szerzetesrendek, akik inkább a sivatagba vonultak, csak nehogy hatalomra tegyenek szert. Mégis, pontosan az egyéni emberi önzés miatt, újra és újra fölépült ez a piramisrendszer és a hatalmi szervezet.

  A teológus ismerősömet idézve, szerinte pusztán a misében jelenlévő és általa rendszeresen megtapasztalt csodák kedvéért megéri még így is ehhez a hibás szervezethez tartozni. Mert ezekből úgy látszik számára, hogy Istennek valamiért mégis ez a rendszer jó, és ahogyan egy ember is a számtalan elkövetett hibáin, az ismétlődőn bekövetkezett visszaesésein keresztül halad a fejlődés útján, pontosan így van ez egy szervezettel is.

  Ratzinger bíboros 1970-ből származó sorai:
  "A mai krízisből (1970 !) ezúttal is olyan holnapi egyház fog kibontakozni, amelyik sokat veszített. Kicsi lesz. Kénytelen lesz sok mindent elölről kezdeni. Virágzása idején létesült épületeinek nagy részét már nem tudja megtölteni. A hívek számának csökkenése következtében sok társadalmi kiváltságát is le fogja adni. [...] De ezeknek a feltételezhető változásoknak dacára az egyház ismét és egész határozottan abban fogja a lényegét megtalálni, ami mindig is középpontja volt. [...]

  A hit fog ismét a középpontba kerülni, és a szentségeket megint istentiszteletként éli meg, nem pedig mint a liturgikus alakítás problémáját. Az egyház bensőségesebbé válik, nem fog politikai megbízatásra hivatkozni, és semmilyen irányzattal sem kacérkodni. [...] Majd ha Isten már egészen eltűnt ebből a világból, megtapasztalják teljes és borzasztó szegénységüket az emberek. Akkor majd a hívők kis közösségét, mint valami egészen újszerűt fogják felfedezni, mint reményt, ami őket is érinti, mint választ, ami után titkon mindig sóvárogtak."”
 • 21. flexsnake 2009. július 23. 11:21
  „szíve joga mindenkinek abban hinnie amiben akar, sőt tőlem délben leborulhat az imaszőnyegre és várhatja a nagy sárga háromszög elj9vetelét is. Azt nem értem miért akarja a másik vallást leanyázni. Mert bizony a keresztényi ördögözés meg sátánozás egy másik bejegyzett vallás anyázása.”
 • 20. flexsnake 2009. július 23. 11:18
  „Akkor egy kérdés: ha a sátán nevében gyógyítok az miért lenne rosszabb mintha kereszttel a kezemben tenném?
  Vagy a jobboldali pék kenyere miért ne ízlene egy balosnak? Nem lehet hogy téves az a felfogás hogy nem ismerjük meg a másik oldalt és az előítéletek miatt jutunk hülye megállapításokra?
  Eddig egy keresztényt sem láttam aki nagyon igét hirdetett hogy olvasta volna a sátáni könyveket. Nem olvasta.
  Én meg bibliát olvasok és a világ több szentírását igyekszem megismerni. Miért? Lehet azért mert nem akarok csordában műzni a hazugságokat.
  Nem logikátlan hogy a kereszténység beállítja a sátánt a pusztítás hercegének? HA elhozza a világvégét és minden megsemmisül azon ő sem profitál :)
  Ki kellene találni már más hazugságokat.”
 • 19. flexsnake 2009. július 23. 11:13
  „16.
  A jelenlegi tudományunk mindent meg tud magyarázni. A minden alatt annyi értendő amennyi a tudományba belefér. Egy fizikus nem fog pszichológiai területen vizsgálódni és ez fordítva is igaz. Vannak olyan dolgok ami egy tudományágba nem illeszthetőek bele. Amit az egyik nem , a másik meg tud magyarázni. Csak vannak ágakl amelyeket még nem fogadunk el teljes értékűen, lásd: metafizika.”
 • 18. flexsnake 2009. július 23. 11:09
  „15. és ezt ki mondta? Vagy te mondod? Miért keversz bele vallást? A keresztény egyház a pénzről és a hatalomról szól ez vatikán.
  Ellent mond a saját szentírásának. Én nem gyártok mögé ideológiát a fizika és a természettudományok által megmagyarázható a sátánizmus. Pontosan behatárolható a pszichológia felől is.”
 • 17. unknown 2009. július 23. 10:57
  „Érdekes és tartalmas Celtis és flexsnake párbeszéde. Nem szándékozom feltárni magamat, de kutatásaim alapján magam is erre jutottam: "...Ami ettől még nagyon hasznos, és nem mellékesen óriási élvezetet jelent annak, aki csinálja. De ha erről az élvezetről egy nagyobb jó érdekében le kell mondani, egy lelkiismeretes tudós inkább lemond." A társadalomnak pedig ki kellene vetnie a sarlatánokat önmagából.”
 • 16. Celtis 2009. július 23. 09:50
  „"a valódi istenek a tudósok mert ők tudnak magyarázatot találni"
  Ó, ha tudnád! :D

  Nem mondanak olyat hogy ,,az atomok kifürkészhetetlenek".
  Pontosan ilyeneket mondanak, lásd a Heisenberg-féle határozatlansági relációt. Vagy a matematikában Gödel nemteljességi tételeit.

  Bizony, egy természettudós látja csak át igazán, hogy mennyire korlátosak a lehetőségeink a világ megismerésében! Tulajdonképpen az alma héját karcolgatjuk. Ami ettől még nagyon hasznos, és nem mellékesen óriási élvezetet jelent annak, aki csinálja. De ha erről az élvezetről egy nagyobb jó érdekében le kell mondani, egy lelkiismeretes tudós inkább lemond.”
 • 15. Celtis 2009. július 23. 09:44
  „"Adtál már úgy valamit hogy azzal kaptál valami nagyobb értéket?"

  Ha csak nem arra gondolsz, hogy egy konténer hulladékot a szomszéd telkére öntenek, akkor viszont úgy látom, hogy sok lényegi kérdésben nagyon is egyetértünk, csak más ideológiát gyártunk mögé.

  Igen, ez a fejlődés, amit a kereszténység helyesnek mond. Azzal gazdaggá válni, hogy adunk. És ez nem zárja ki a tudásszomjat és az alkotásra való igényt se, sőt a személyes fejlődést se. Pusztán azt kéri, hogy ha olyan döntéshelyzetbe jutsz, hogy ami neked hasznos, az másnak, a közösségnek káros, vagy a fejlődésed által károkat okozhatsz, akkor képes legyél önszántadból lemondani erről, legyen benned annyi türelem, hogy kivárod a megfelelőbb helyzet elérkeztét.”
 • 14. flexsnake 2009. július 23. 08:16
  „,,Nem emlékszem mit mondtam már, mert nagyon be voltam állva. "
  Jézus :)

  HA az ördögöd megtéveszti az embert, mi van ha jézus is az? :D Bizonyítsd hogy nem az :D
  A vallások itt buknak el, nem tudnak bizonyítani semmit. Ezért a valódi istenek a tudósok mert ők tudnak magyarázatot találni. Nem mondanak olyat hogy ,,az atomok kifürkészhetetlenek" :D”
 • 13. flexsnake 2009. július 23. 08:13
  „ha valaki úgy viselkedik mint egy tömeggyilkos, miért nem nevezzük annak az istenedet?
  Tudok én is kérdezni. Megint elfelejted hogy a vatikán rendelkezik a legnagyobb egyházi pénzzel. Szóval hagyjuk ezt a gyűjtögetés dolgot.
  Adtál már úgy valamit hogy azzal kaptál valami nagyobb értéket? Vagy ez túl bonyolult egy kereszténynek? Nincs a közelben egy droidpap aki terelgetne mint a birkát a nyájban? :D
  Miért ne neveznénk tömeggyilkosnak az istenedet, hiszen a biblia írja miket tett.”
 • 12. Celtis 2009. július 22. 18:23
  „9. flexsnake: Ez szerintem logikai bukfenc. Ha az egyén célja az önkiteljesedés, akkor miért adna másnak önzetlenül bármit? Vagy ha senki nem ad önzetlenül, akkor hogyan kaphatna?”
 • 11. Celtis 2009. július 22. 18:14
  „Érdekesek az idézeteid. Például ez, a birtoklásról. Én is tudok ilyent:

  "Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják. Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják."
  (Jézus)”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Variációk sátorra

"A kempingezés már nem csak a szerényebb pénztárcájúak sportja, inkább választott életforma." Tovább olvasom