Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Tiszta üzlet

"Egy jogállam tisztességének fokmérője lehet, hogy intézményeiben hogyan bánnak a szabadságukban bármilyen címen korlátozott fogvatartottakkal."
Egy jogállam tisztességének fokmérője lehet, hogy intézményeiben hogyan bánnak a szabadságukban bármilyen címen korlátozott fogvatartottakkal. Ezt az emberi jogok védelméből kialakult európai büntetés-végrehajtási jog szakértői hangsúlyozzák, akik pontosan ismerik a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlatából és az uniós egyezményekből, ajánlásokból kiolvasható elvárásokat.

Ahogy olvasom kollégám riportját Magyarország első magánbörtönéről – ahol az egy- és kétszemélyes zárkákban luxusszintű kollégiumi ellátást biztosítanak a raboknak sportcsarnokkal, konditeremmel, könyvtárral, sportpályákkal –, szinte hallom a felháborodók indulatos hangját: „Azért ez mégiscsak sok! A tisztességes adófizetők pénzéből tartsuk jól a bűnözőket?!" Ebben az országban, ahol százezrek kemény munkával – vagy épp reménytelen munkanélküliként – képtelenek maguknak emberi életkörülményeket teremteni, nem hálás feladat elfogadtatni, hogy szükség van „luxusbörtönökre", és a büntetés-végrehajtás terén is meg kell felelnünk az európai normáknak. Mert nem tartható sokáig, hogy 120-150 százalékos telítettségű, évszázadosnál is öregebb, korszerűtlen épületekben, embertelen körülmények között sínylődjenek azok, akiktől elvileg azt várjuk: büntetésük letelte után jó útra tért, normális polgárként térjenek vissza a társadalomba.

Ma még a magántőke megjelenése is furcsának tűnhet a büntetés-végrehajtásban, de a nyugati példák azt mutatják: a börtönbiznisz bombaüzlet. A tiszalöki intézmény 7,1 milliárd forintos beruházással épült, és működtetéséért a BVOP 15 esztendőn át évi 1,7 milliárd forintot fizet a KÉSZ-nek, amely másfél évtized múltán új szerződést kötve tovább is üzemeltetheti, vagy akár el is adhatja a komplexumot.

Hogy miből származhat nyereség egy börtönben? Többek között abból, ha ésszerűsítik az üzemeltetést, és (a minimálbér egyharmadáért) minél több elítéltnek biztosítanak értéket előállító munkát. Mindezt úgy, hogy a rabok őrzését és szállítását, vagyis a klasszikus büntetés-végrehajtási feladatokat továbbra is a BVOP végzi.

Tiszta üzletnek látszik, az elhelyezési körülmények javulásával akár még a börtön falain belül előforduló kínos korrupciós ügyek és bűncselekmények száma is csökkenhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Föltámadás helyett

"A háromnapos ünnep alatt a legtöbb magyarországi közéleti hír arról szólt, hogy a kisebbik… Tovább olvasom