Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Törvénybe zárva

"Alapvető emberi jog, hogy mindenki olyan nyelven beszélhessen, amilyenen tud és akar."
Apám a bácskai Bánlakon töltötte gyermekkorát. Anyanyelve nagyanyám, Mayer Magdolna révén a német, nagyapám, Szávay István révén pedig a magyar volt. Mindkét nyelvet tökéletesen használta haláláig. És ez ott, és a Monarchiában – amely nem volt kifejezetten demokratikus államalakulat – természetes volt, hisz a falu egyharmada magyar, egyharmada német volt. Kiválóan tudott szerbül is, mert a lakosság harmadik harmada szerb volt. Az ott élő néhány román család gyermekeinek jóvoltából románul is tűrhetően beszélt.

Apámat mindig is irigyeltem ezért. Világáért, amelyben természetes volt a többnyelvűség, és amelybe azért az is beletartozott, hogy ha valaki az állami szolgálatban vagy a seregben többre akarta vinni, annak elengedhetetlenül tudnia kellett németül. Ez a világ tűrhetően működött néhány száz évig.

Aztán jöttek a nemzetállamok és mindenféle korlátozások. Például a nyelvhasználatban. Mára azonban, a diktatúrák bukását, az új demokráciák születését és uniós tagságát követően már azt hihettük, túl vagyunk mindezen. És akkor a szomszédos, szintén uniós tag Szlovákiában – a mi Jobbikunknak megfelelő ottani pártalakulatok lelkes helyeslésével – születik egy sületlen nyelvtörvény, amely a legrosszabb időket idézi meg.

Nem életszerű. Végrehajthatatlan.

Nem volt életszerű az a Fidesz-kormány idején született törvény sem, amely lényegében kiirtotta volna az idegen szavakat mindennapjainkból, az üzleti életből. De Orbán Viktor kormánya – igen bölcsen – sosem forszírozta a törvény betartását. Szlovákiában Slotáék be akarják tartatni a nyelvtörvényt, bőven lesznek feljelentések. És akkor főhet a fejük a szlovák bíráknak.

Mit tegyenek, ha valaki németül beszél a háziorvossal, ha magyarul prédikál a plébános, magyarul beszél a zöldséges ott, ahol nem lenne szabad. Büntetést szabjanak ki? Hisz pontosan tudják, hogy a strasbourgi emberjogi bíróságon csont nélkül elmeszelnének minden hasonló bírósági verdiktet. Mert alapvető emberi jog, hogy mindenki olyan nyelven beszélhessen, amilyenen tud és akar, s amilyenen a legjobban megértetheti magát a másik féllel.

Olvasóink írták

 • 2. Mignon 2009. augusztus 01. 19:22
  „Miert van az, hogy Finnorszagban a hivatalos nyelv:
  a finn ES (!) a sved?
  Ott, senkinek eszeben sem jut ezen vitatkozni, vagy Isten örizz, veszekedni!

  De messze vagy meg Europa!!
  :(”
 • 1. flexsnake 2009. augusztus 01. 14:35
  „Jogos, de csak a hivatali ügyintézésre vonatkozik a rendelet.
  Nem a rendelettel van gond hanem a büntetéssel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztiválfíling

"A fesztiválozó fiatalság sétál, „várost" néz, kirándul – és közben a település lakóinál… Tovább olvasom