Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Trényi doktor: 75!

"Trényi doktor nemrégiben ünnepelhette 75. születésnapját. Ma már ritkábban fordul meg a dobópályán, ám ha szóba kerül kedvenc sportja, éppen oly szeretettel formálja a szavakat, mint évtizedekkel ezelőtt."
Izzasztó gimnasztikát írtam az edzéstervbe, nem pedig a futólányok szép lábának bámulását! – szólt ránk a Mester, de hangjában haragnak cseppnyi szikráját sem leltük. Azért persze tudtuk, mi is kötelességünk: kezünkben a dróton lógó méretes vasgolyóval kiballagtunk a SZEOL-pálya „hátsó udvarába" a dobópályára. Ahol akkoriban (ugyan, ki hinné már el ezt?) fiatalok tucatjai markoltak gerelyt, diszkoszt, kalapácsot, súlygolyót egy-egy délután, s álmodoztak megnyerhető olimpiáról.

Ebben a vidám káoszban csak a Mester, dr. Trényi Imre tudott rendet teremteni, s nem múlt el úgy délután, hogy ne lopjon valami vidámságot még abba a nagyon izzasztó gimnasztikába is. Nem csoda hát, hogy az évtizedek során versenyzők százai lesték el örömmel a dobóatlétika fortélyait irányítása mellett.

Trényi mesterrel forgatta a kalapácsot a nagy „doktoros generáció", közöttük Molnár Imre, Katona András, Somogyi Ferenc, Lázár György, Tóth László, Török István, tanítványai között tarthatta számon Bolgár Tamást, Szoboszlai Pétert, Kiss Gábort, Rajniczer Lajost, Ladányi Zsigmondot, Pavlovics Lászlót, Almási Lászlót, Mocsári Mihályt – hogy csak néhány éremhalmozó nevét említsem az egykoron Érdemes sportoló címet elnyerő Mester diákjai közül. De szolgálhatok igazi kuriózummal is – a Mester tanítványa volt a humor kiválósága, Boncz Géza is, aki ifjonckorában szintén megtapasztalhatta, milyen is megforgatni feje körül a kalapácsot. Az csak természetes, hogy a Mester felesége, Rákóczi Zsuzsa is dobóatlétaként aratta a sikereket, s gyermekei, Imre és Marcell is beleszeretett a dobóatlétikába.

A Mester tekintélyét kiváló sportolói múltja is megalapozta: volt olyan országos bajnokság, amikor Trényi doktort csak két olimpiai bajnok, Csermák és Zsivótzky tudta legyőzni. Az atlétika iránti elhivatottságát pedig mi sem bizonyítja jobban: 58 évesen az USA-beli Oregon államból még ezüstérmet hozott haza a veterán atléták világbajnokságáról.

Mit mondjak: nem ma történt. Elröppentek az évek, Trényi doktor nemrégiben ünnepelhette 75. születésnapját. Ma már ritkábban fordul meg a dobópályán, ám ha szóba kerül kedvenc sportja, éppen oly szeretettel formálja a szavakat, mint évtizedekkel ezelőtt. Mint amilyen szeretettel köszöntik sporttársai, tanítványai, mindazok, akik tudják, mennyit is tett a Mester Szeged, Csongrád megye sportjáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felejtés bére

"Ha szentesi labdarúgó lettem volna, és a Legrand-MetalCom színeiben léptem volna pályára legutóbb… Tovább olvasom