Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ügyes?

"Hazatérő amerikás magyar dobja be a telefonba az érmét valamikor a hetvenes években Ferihegyen. Elnyeli az elsőt, semmi, a másodikat és a harmadikat, semmi. Ügyes – mondja erre a kapitalizmusban edződött magyar. A régi vicc egy régi, jó hírű szegedi vagyonértékelő cég vezetőjének jutott eszébe, amikor a legutóbbi ingatlanos csalássorozatról beszélgettünk."
Hazatérő amerikás magyar dobja be a telefonba az érmét valamikor a hetvenes években Ferihegyen. Elnyeli az elsőt, semmi, a másodikat és a harmadikat, semmi. Ügyes – mondja erre a kapitalizmusban edződött magyar. A régi vicc egy régi, jó hírű szegedi vagyonértékelő cég vezetőjének jutott eszébe, amikor a legutóbbi ingatlanos csalássorozatról beszélgettünk. „Jó csomagolású" vagyonértékelések készültek a megvételre felajánlott ingatlanokról, és a becsült ár sem rugaszkodott el a valóságtól, persze inkább felülről közelítve azt, növelve az ügyfél-elégedettséget.

Nem csupán a laikusok látták rendben lévőnek a vagyonértékelést, a jogi végzettségű, esetenként lakások, ingatlanok értékesítésében is közreműködő focista társunk is bedőlt a dolognak. Persze jelezte, nem pozitív hangvételű vagyonértékelést akart vásárolni, hanem a korábban általa nem túl nagy sikerrel kínált lakását kívánta végre eladni egy profi közreműködésével. És semmi probléma nem lett volna, ha a vállalkozó a sikeres eladást követően levonja a vételárból a vagyonértékelés 45 ezer forintos díját. Ennél olcsóbban nem nagyon árulnak ma hasonló szolgáltatást, mert időigényes, szak- és helyismeretre is szükség van.

– Nem minősül hivatalos ajánlattételnek – olvashatjuk mind gyakrabban a neves cégek üzleti ajánlatát ismertető hirdetések alatt, jellemzően apró betűvel. Ahhoz nem kell jogásznak lenni, hogy megállapítsuk, a lapunkban is közölt „Készpénzért megvásároljuk..." kezdetű hirdetés sem tekinthető hivatalos ajánlattételnek. Minden valószínűség szerint az azóta eltűnt irodával szerződéses kapcsolatot teremtő, ingatlanjukat értékesíteni kívánó ügyfelek valahol alá is írták, hogy ők megrendelik a vagyonértékelést.

Megrendelték, megkapták, de ők nem ilyen – szalaggal átkötött – lovat akartak. Ők a nem túl élénk szegedi, megyei ingatlanpiacon fordultak helyismerettel rendelkező, már nevet szerzett irodák helyett messziről jött, jó név mögé bújó, vevőt ígérő vállalkozáshoz.
Nem az ingatlanmaffia áldozatai, több tízmilliós kárral, hanem arányaiban kicsi – ügyesen kivitelezett – csalás kárvallottjai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánosított ünnep

"Tegnap délelőtt végigautóztam a fél országot. Reggel, induláskor még belémvágott, én is jó napra… Tovább olvasom