Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Újszerű hungaricumok

"A fogyasztók „etetése" jó üzlet, a hírbe hozott cégek pedig próbálkoznak a hatóság – mondjuk úgy – semlegesítésével. Mindezek ellenére a lebuktatott kamuélelmiszerek száma – úgy érezhetjük – nő. Vagy a lebuktatott kamuélelmiszerekről szóló hírek száma nő."
Itt az „ócsó" virsli szezonja. Még a farhátot unó kisnyugdíjasoknak is bizarr árú csemege. A hentes szerint a kutyának se kell, de érdemes azt is megfontolni: a köretet, az ízletes szóját már bele is darálták. Lehet hozzá enni kis öttömösi savanyút.

Szigorú élelmiszer-ellenőrök és fogyasztóvédők hivatalból óvnak minket. Hiába merev és nehézkes a szervezet, néha jól odacsapnak. Aztán – rosszabb esetben – a köz szolgálóira a fülön csípett vállalkozó négy ügyvéddel és két verőemberrel hozza a frászt. A fogyasztók „etetése" jó üzlet, a hírbe hozott cégek pedig próbálkoznak a hatóság – mondjuk úgy – semlegesítésével. Mindezek ellenére a lebuktatott kamuélelmiszerek száma – úgy érezhetjük – nő. Vagy a lebuktatott kamuélelmiszerekről szóló hírek száma nő.

A vevő közben úgy érzi, kiszolgáltatott: a szaloncukor papírjába nem lát bele, és a paprikát sem tudja a vásárlás előtt bevizsgálni. De azért ne mentsük föl a fogyasztót! A profi vásárló minden élelmiszer minden alkotóelemét ismeri, vágja az élelmiszerkönyvet, és álmából ébresztve is tudja, hogy az E321, a Butil-hidroxi-anizol a rágcsálnivaló termékeket védi az ízhibáktól. (Javítja a marcipán, a nugát és a máktöltelék eltarthatóságát.) A virslit a tudatos fogyasztó vacsora előtt a laborba küldi, de legalább egy egészségesnek tűnő kutyával előkóstoltatja.

„Az élelmiszer-biztonság területén rendet kell teremteni, az országba ne jöjjön be szemét, amely kiszorítja a magyar termékeket a piacról." Szép dörgedelem, ezt mondta a mi agárminiszterünk. Tegyük hozzá: gazdagyűlésen. A „tablettás" borkészítés technológiája azonban éppen sík vidékünk innovatív lakóinak szellemi terméke. Lehetőség szerint rákkeltő piros porokkal is szorgos magyar kezek keverték a paprikát. A kólibaktériummal töltött szaloncukor szintén echte hungaricum, az öttömösi savanyúsággyár híre s neve pedig Vecsés népét már-már irigységgel tölti el. Népszerű a külföldi szemét kitiltását követelni, de azért ne csak az idegenből jött hulladékkaják ellen harcoljunk. A magyar vállalkozói készség által létrehozott újszerű termékek jelentőségét se kisebbítsük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hexum-Pexum Bété

"Mindenki hordár akar lenni? Biztosan emlékeznek még jó sokan a célszerűen kiegyensúlyozatlan… Tovább olvasom