Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Üzlet és Ferenc

"Ugyanúgy meg lehet gazdagodni az állatcsempészetből, mint a narkóból. Sokaknak hihetetlennek tűnik ez a mondat, pedig tudjuk: minél kevesebb van valamiből, annál nagyobb az értéke."
Ugyanúgy meg lehet gazdagodni az állatcsempészetből, mint a narkóból. Sokaknak hihetetlennek tűnik ez a mondat, pedig tudjuk: minél kevesebb van valamiből, annál nagyobb az értéke.

Egyre több vadon élő állat és növény kerül a veszélyeztetett kategóriába – jelenleg 35 ezer féle fajt kell félteni a kihalástól. Nyugat-Európában már nincsenek barnamedvék, kerecsensólymok, tokfélék. Se ciklámen. Se hóvirág...

Az Európában egzotikusnak számító halak, kígyók, kagylók, korallok, pókok, teknősök, papagájok és ki tudja még, mifélék (plusz tetemek, preparátumok, bőrök, csontok, meg a belőlük készült dolgok) csempészete csábító lehet, ha valaki ismeri ennek csínját-bínját, hiszen alkalmanként több tízezer eurót zsebelhet be. Csak az Unió külső határain kell különösen ügyesnek lenni, ha egyszer bent van a csempészett élőlény, már nem túl szigorú az ellenőrzés.

Mivel a reptereken a röntgenkészülékek kimutatják a szerves anyagokat, gyakoribb a közúti állatcsempészet. Leggyakoribb itt, a déli, keleti végeken. Érezhetően megdobta az illegális üzletágat Románia és Bulgária csatlakozása – még nem tudják érvényesíteni maradéktalanul az uniós jogszabályokat. Magyarországon viszont szigorúbbak a szabályok, mint az uniósok. Következmény: a mi határátkelőinknél fogják el a legtöbb csempészt, szerencsére. Illetve akit itt nem, azt másutt már nemigen – szerencsétlenségre.

Persze Unión belül is jó üzlet az állati. Egyes adatok szerint évente több százezer kutyát és macskát visznek magyar tenyésztőktől nyugatabbra és értékesítik ott sokkal több pénzért, mint amennyiért itt megvették. Franciaországban például, ahol állítólag 16 millió kutya és macska él és a legális piacukon is 4,5 milliárdos az éves forgalom.

Míg a fináncok a csempészek lefülelésére koncentrálnak, az állatvédők a csempészáru közérzetével is törődnek. Ilyentájt, az állatok világnapja körül különösen rosszul érinti őket a cipősdobozban illegálisan fuldokló hüllő, a műanyag zacskóban vízhiányos hal vagy az egymást taposó teknősbékák szenvedése. És akkor még szót sem szóltunk az évi 20 ezer hazai szürke rókáról, amelyekből prém lesz, az évi 150 ezer elpusztult kutyáról, amelyek hazai gyepmesteri telepeken múlnak ki.

Assisi Szent Ferenc, segíts meg!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babasereg

"Mégis mit kezdjünk egy ilyen számmal: hatvanezer? Ám ha hozzátesszük, hogy ebből a hatvanezerből… Tovább olvasom