Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Válságspirál

"Ne legyenek illúzióink: a globális válság előbb-utóbb mindnyájunkat komolyan érint – munkanélkülieket, alkalmazottakat, vállalkozókat, nyugdíjasokat."
Ne legyenek illúzióink: a globális válság előbb-utóbb mindnyájunkat komolyan érint – munkanélkülieket, alkalmazottakat, vállalkozókat, nyugdíjasokat. Elég csupán egyetlen nap hírügynökségi jelentéseit végigpörgetni, és a mozaikkockák összeillesztésével kirajzolódik az egyre sötétebb kép.

Az Alcoa cégcsoport móri gyárából és a székesfehérvári hengermű gyáregységből 730 dolgozót bocsát el jövőre. A Nokia ötezer főt foglalkoztató komáromi gyárában a tavalyinál hosszabb időre állítja le a termelést az ünnepek alatt. De hogy ne csak a friss, honi hírekből szemezgessünk: az osztrák idegenforgalomban a legrosszabb esetben jövőre akár 7200 munkahely is megszűnhet. Az OECD szerint 30 tagországában a gazdasági teljesítmény várhatóan 0,4 százalékkal csökken jövőre – ennek következményeként két év alatt 8 millióval növekedhet a munkanélküliek száma.

Sorra figyelmeztetnek az elemzők: biztosra vehető, hogy visszaesik az exportunk, megáll az ipar, az építőipar, a kereskedelem és a turizmus növekedése. Rosszul járnak azok is, akik a bankok, vállalatok mecenatúrájából éltek. Rájár a rúd a már egyébként is nehéz helyzetben lévő sportra és a kultúrára. A sokak által irigyelt közszférában is elfelejthetik a fizetésemelést, megszűnik a tizenharmadik havi bér. Csökken a nyugdíjak és a szociális juttatások reálértéke.

A pénzügyi válság évtizedek óta a legsúlyosabb recesszióba sodorhatja a fejlett ipari országokat, ahol az eddiginél is jobban felértékelődnek a biztos munkahelyek. A közgazdász-kutató azt tanácsolja: válság idején mindenki foggal-körömmel ragaszkodjon a munkahelyéhez, húzza össze magát, próbálja átvészelni a következő egy-másfél – vagy ki tudja, hány évet.

Csongrád megye közel 17 ezres munkanélküli seregének sem sok biztatót lehet mondani. Az országon belüli mobilitás, sőt már a külföldi munkavállalás sem jelenthet megoldást. A válság által különösen sújtott Nagy-Britanniából lengyelek tízezrei térnek haza, Németországban is arra inspirálja a kormányzat a legnagyobb cégeket: a hazai munkahelyek megőrzését tartsák a legfontosabbnak.

A 1929–33-as nagy gazdasági világválságról legelőször egy tankönyvi fotó ugrik be: diplomás férfi álláskereső táblával a nyakában rója Budapest utcáit. A korabeli újságokat lapozgatva kiderül: a bekövetkező tragédia lehetőségét sokáig fel sem mérték az emberek. Egyszerűen nem működött a veszélyérzetük.

Mintha ma is ugyanez történne.

Olvasóink írták

  • 1. belabacsi 2008. november 26. 19:56
    „egy csoport kimaradt a felsorolasbol:a paparazziak . lol”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar mentés

"Az OTP Bankcsoport 2008 első kilenc hónapjában rekordnagyságú, 298 milliárd forint adózott… Tovább olvasom