Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Változó hullámhossz

"A Magyar Rádió körzeti stúdiójának példája is jól mutatja, hej, de mekkorát tud fordulni a világ. Egykoron – a most utazzunk csak vissza gondolatban a nyolcvanas évek második felébe – egész Szeged lázban égett, mert azt láthatták polgárai, micsoda műgonddal újítják fel a mesterek azt a belvárosi palotát, amelyben kijelölték a rádió székházát."
A Magyar Rádió körzeti stúdiójának példája is jól mutatja, hej, de mekkorát tud fordulni a világ. Egykoron – a most utazzunk csak vissza gondolatban a nyolcvanas évek második felébe – egész Szeged lázban égett, mert azt láthatták polgárai, micsoda műgonddal újítják fel a mesterek azt a belvárosi palotát, amelyben kijelölték a rádió székházát.

Akkoriban, bizony, hetente megkereste lapunkat a formálódó stúdió vezetése, ugyan írjunk már arról, mennyit lendít Szeged szellemi életén, megítélésén a tény – rádióval ajándékozza meg a nagy Budapest. Mi pedig örömmel tettünk eleget a kérésnek, hiszen egy regionális központi szerepre vágyakozó város örült is nagyon a regionális rádió születésének. Amikor pedig beindult az adás, nem fukarkodtunk a dicsérő szóval, médiatársat ünnepeltünk, partnert, aki segíti a Dél-Alföldön élők jobb tájékoztatását.

A Délmagyarország ma sem fukarkodna a magasztaló jelzőkkel. Csak ez a rádió már más hullámhosszon mozog. Vezetője a feltett kérdésekre nem válaszol, de aligha ez a legnagyobb probléma a „körzet" háza táján. Sokkal inkább amiatt szomorkodhatnak az ott dolgozók, mert maguk is érezhetik: rádiójuk húsz évvel ezelőtti varázsa – hogy finoman fogalmazzak – kissé megkopott. A rendszerváltáskor beindult kereskedelmi adók oly komoly versenytársakká nőtték ki magukat, hogy napjainkban már úgy tűnik, éppen a hatalmas pénzekért felszerelt, s vélhetően csak fillérekből üzemelő körzet nem vetélkedhet ellenlábasaival.

Nehéz szívvel írom ezt le, hiszen a Dankó Pista-szoborra néző épületben számos jó ismerősöm dolgozik. Azt is tudom, hogy a körzet hallgatottságának visszaesése (mert hogy ez megtörtént, számos felmérés bizonyította már) nem az ő tehetségükön, rátermettségükön, hozzáállásukon múlik. Talán a Magyar Rádiót évek óta tépázó politikai viharokat okoljuk inkább? Netán a változatlanul fennálló Pest központúság miatt nem kapott akkora támogatást a fővárosi gazdáktól, amekkorával felvértezhette volna magát a konkurenciaharcra? Vagy inkább a menedzseléssel, a műsorpolitikával lenne baj?

Ezekre a kérdésekre persze nem nekünk, s nem is azoknak a szegedieknek kell megadniuk a választ, akik mostanság jószerével csak a kereskedelmi adók hullámain lovagolnak. Abban persze a rádióhallgatók elvárhatják, hogy e gondokkal (már ha vannak gondok a körzeti rádió munkájáért felelősök szerint is) lesz ideje szembenézni az arra hivatottaknak. Mert hogy adóforintjaikat éppen a felelős, valóban a közt szolgáló közszolgálatra szánják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő távolságok

"A szegedi buszok, trolik és villamosok átlagos napi kihasználtsága nem éri el a húsz százalékot.… Tovább olvasom