Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Változó stratégia

"Nem tartanak attól, hogy megváltozna a választók forradalmi hangulata."
Egy közvélemény-kutatás szerint a többség csak közepesre értékeli az Orbán-kormány első száznapos teljesítményét. A tegnap nyilvánosságra került másik kutatás szerint a megkérdezettek 57 százaléka elégedett az új kabinet munkájával. A legnépszerűbb intézkedés az Új Széchenyi-terv meghirdetése és a bankadó bevezetése volt. Abban minden elemző egyetért, hogy nem csökkent jelentősen a Fidesz–KDNP támogatottsága az áprilisi „forradalom" óta; így október 3-án, az önkormányzati választáson a 2006-osnál is nagyobb Fidesz-győzelem várható.

Legutóbb 2002-ben, a közalkalmazottak fizetését 50 százalékkal megemelő Medgyessy Péter volt száznapos kormányzás után majdnem olyan népszerű, mint a most látványos rajttal induló Orbán Viktor, aki taktikusan indította második kormányfői ciklusát: azokkal az intézkedésekkel kezdte, amelyekkel többnyire erősíteni tudta a választók bizalmát. A 29 pontos gazdasági akcióterv pontjainak jó részével a nem rá szavazók egy része is egyet tudott érteni. Első hallásra jól hangzik az egykulcsos családi adózás tervbe vett bevezetése, népszerű döntés a tíz kisadó és az egyenes ági rokonok közötti öröklés illetékének eltörlése is. Borítékolható volt: az európai átlaghoz képest gyalázatosan kereső hazai többség jogosnak tartja majd az állami vezetők bérének maximalizálását 2 millió forintban. Családbarát intézkedésnek tűnik az is: a nők 40 év munka után nyugdíjba mehetnek.

Kormánya száz nap alatt a nemzeti ügyek tekintetében több eredményt ért el, mint amennyi eredmény és változás az előző nyolc évben történt – értékelte saját teljesítményét tegnap Orbán Viktor. A bankadó kapcsán úgy fogalmazott: sosem vágyott „a bankmenedzserekkel való küzdelem Che Guevarájának" szerepére, de az örökölt helyzet miatt olyan döntéseket kellett hoznia, amelyek a magyarok igazságérzetével is találkoztak.

Kérdés, hogy október 3-a után Orbán milyen népszerűség mellett tudja majd folytatni a kormányzást, mert a zártkörű hétvégi kötcsei beszédéből is kiszivárogtak már olyan részletek, amelyek stratégiája megváltoztatását jövendölik. Tegnap is igyekezett már kissé hűteni a várakozásokat; óvatosan felkészíteni párttársait és a közvéleményt, hogy a tavaszi ígéretekkel szemben szigorú költségvetés beterjesztésére lehet számítani. Ez a hír akár veszélyeztethetné is a Fidesz tervét – előbb meg kell nyerni az önkormányzati választást, azután majd jöhet a feketeleves –, de most nem tartanak attól, hogy megváltozna a választók forradalmi hangulata. Pedig baljós jelek azért bőven akadnak. Hogy csak egyet említsek: a devizahitelesek tegnap a 288 forintot közelítő euró és a 223 forintnál is drágább svájci frank miatt izgulhattak.

Olvasóink írták

 • 4. őrgróf 2010. szeptember 10. 13:17
  „Gondoltam, hogy a sok b..ó erre a cikkre nem kattan rá...nem igazán lehet pocskondiázni, ócsárolni benne...”
 • 3. őrgróf 2010. szeptember 09. 09:38
  „Talán még nem. A jövő jön. Hogy hogyan, azt még nem tudni. Az esélyt mindenkinek meg kell adni, csak: "nil nocere"! Ne árts! Az pedig volt bőven: Kósa beszéd ( zuhanó forint ) IMF : minden diplomáciát nélkülöző tárgyalások: bedőlő banki hitelek, stb...”
 • 2. Karlo60 2010. szeptember 08. 16:45
  „Megnéztem a miniszterelnök úr beszédét.Konkrétum semmi nem volt a jövőt illetően.Észrevettem viszont,hogy úgy viselkedeik mintha tartana(fénle?!) valamitől.Ez a valami pedig a népszerűség,hosszabb távon pedig a kormányzás elvesztése.
  Az önkormányzati választások után,jön a fekete leves.”
 • 1. Csirén 2010. szeptember 08. 10:01
  „Folyamatos és állandó hazudozás, csúsztatás. Undorító!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulópénz

"Felnőtté válni csak úgy lehet, ha megtanuljuk elviselni a másikat, a rigolyáit, a horkolását." Tovább olvasom