Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Vályúk

JEGYZET - " Fránya dolog a fizetőképes kereslet."
Talán csak városi legenda, de úgy hallottam, hogy az első időkben épült panellakások konyhái azért olyan szűkek és hosszúkásak, mert nem családi ebédek főzésére tervezték. Úgy gondolták, étteremben esznek a szocialista munka hősei – ott úgyis lesz hely körülülni az asztalt.

Tény, hogy a szegedi lakótelepekhez nagy alapterületű vendéglátóhelyek épültek. Ott volt a Csillag térnél a Lila akác, a József Attila sugárútnál a Tarján bisztró, a Kék csillag és a Hóbiárt, a Csongrádi sugárútnál a Diófa. A klasszikus, nagy alapterületű egységek közül talán csak a Hóbiárt működik eredetei méretében és funkcióval, több étteremből, vagy inkább egy részükből pizzéria lett. Így költözött újra élet a Felső Tisza-parti, hányattatott sorsú egykori Sellő étterembe, de talán ide sorolható a volt Tarján bisztró melletti, régóta működő pizzéria is.

Azzal, hogy a Diófa is bezár, alaposan körbe kell majd néznünk, ha valamelyik szegedi lakótelepen meg akarunk enni egy rendes pacalt vagy forró gulyáslevest. Én már akkor is csodálkoztam, amikor szembesültem vele, hogy a tényleg jó helyen lévő Diófa ebédeltetőhely lett, és estére már nem érdemes nyitva tartania. Azért ott néhány kőhajításon belül sok-sok ezer ember kel és fekszik – csak étteremben nem akar vacsorázni. De hát fránya dolog a fizetőképes kereslet, még akkor is, ha benne van az új módi, a hamburgeres gyorsétterem és a pizzadivat is.

Nem lakótelep, talán nem is tartozik szorosan a témához, de drukkolok, hogy hosszabb távon is sikeres legyen a Hági étterem újraélesztési kísérlete. Mert azért vannak nevek, amelyek egy korosztálynak kitörölhetetlenül beégtek már. Visszatérve a panel szűk úgynevezett „vályúkonyhájához", volt, aki azt mondta, hülyeség a kis konyha és a nagy éttermek ilyen kapcsolata, ezzel az erővel az ugyancsak szűk fürdőszobákhoz nem épültek tágas közfürdők a lakótelepeken...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék

"Voltak, akik fáradhatatlan munkával megépítették az összekötő hidat a segítőkészség és
a tudás között." Tovább olvasom