Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Várospárbaj

Kardot senki nem ránt ki a hüvelyéből, mint ahogy segédeket sem neveznek meg. De azért Szegeden, Temesváron is tudják: mindkét város szeretné megnyerni azt a párbajt, amelynek győztese aztán a Tisza–Maros környéki régió központjának nevezheti magát.
Kardot senki nem ránt ki a hüvelyéből, mint ahogy segédeket sem neveznek meg. De azért Szegeden, Temesváron is tudják: mindkét város szeretné megnyerni azt a párbajt, amelynek győztese aztán a Tisza–Maros környéki régió központjának nevezheti magát.

Néhány éve – amikor a Ceausescu-korszakot felidézve egy kora este sötétbe burkolózó, a boltok előtt hosszú sorokban kígyózó emberek fojtott káromkodásától szomorú Temesvár bújt elő emlékeink közül – még elintéztük egy legyintéssel: ugyan, kérem, Szeged előnye behozhatatlan. Ha viszont ma vesszük a fáradságot egy temesvári kiránduláshoz, jobb, ha itthon felejtjük fölényeskedő nagyképűségünket, s felkészülünk az álmélkodásra.

A több mint 300 ezer lakost számláló romániai település ugyan még erősen magán viseli a rendszerváltás előtti nemtörődömség nyomait. Belvárosának felújítására például még új lejben mérve is milliárdokat költhetnének. De már látszanak, még mennyire, hogy látszanak azok a jelek, amelyekből kiolvashatjuk: Temesvár évekkel ezelőtt nagyobb sebességre kapcsolt.

Ipari körzetébe új, tőkeerős vállalkozások költöztek Európa szinte minden szegletéből. S miközben a gyárak előtt leng az olasz, német, francia, s ki tudja még milyen, a tulajdonosok nemzetiségére utaló zászló, a temesváriak akkora plázába járhatnak vásárolni, amekkoráról Szegeden nem is álmodozunk. Nemzetközi repterük ugyan nem vetekedhet a frankfurtival, a párizsival, ám szegedi szemmel (s repteres tapasztalatokkal) nézve van olyan impozáns, hogy elsárgulunk az irigységtől.

De talán mégsem irigykedni kéne, hanem utánajárni: mi az, amiben Temesvár máris követhető példa, s eme példát miképpen kövessük. Mert szent igaz: a világ nem dől össze, ha mondjuk tíz év múlva egyértelműen kiderül, Románia nagyvárosa, ha csak orrhosszal is, de megnyerte eme bizonyos, korántsem hivatalos várospárbajt. Csak éppen a szögedi polgár nem arról ismerszik meg, hogy nagyon szeret lemaradni a vetélkedésben. Tisza partján termett büszkeségünk minimum a partneri egyenrangúságot várja el városától.

Meg persze egy autósztrádát (netán új vasútvonalat?), ami összeköti Szegedet és Temesvárt, könnyíti gazdasági, kereskedelmi, kulturális együttműködésünket. Ennek a régiónak ugyanis – viccelődjünk bármennyit vetélkedésről – az használ a legtöbbet, ha ez a két nagyváros együttműködő barátként próbál megoldást találni a Kárpát-medence e szegletének gondjaira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább élsz

"A tanpályán, ahol a váratlanul felbukkanó akadályt szökőkúttal szimulálják, csak vizes lesz az… Tovább olvasom