Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Versenyképes

JEGYZET - ˝150 ezer forintos havibér. ˝
Az idén végzett 80 fiatal szakmunkás közül eddig bő 50-nek tudott helyben állást találni a Galamb József nevét viselő makói szakképző iskola. Nehéz eldönteni, hogy ez az arány jó vagy sem, abban azonban biztos vagyok, hogy sok munka van mögötte – ha az üggyel nem foglalkoznának komolyan az intézmény pedagógusai, nyilván sokkal rosszabb lenne. Hogy miért? Egyszerűen mert óriási a csábítás egyrészt az ország, de még inkább a kontinens gazdagabb feléről. A magas munkabér – ami ha belegondolunk, nem is igazából magas, inkább csak tisztes – erősebb lehet a honvágynál, a családi, baráti kötelékeknél.

150 ezer forintos havibér – ezt az összeget jelölte meg a szakképző igazgatója és az egyik frissen végzett diák is, amikor azt kérdeztük, szerintük mennyivel lehetne itthon tartani a szakképzett pályakezdő fiatalokat. Erről is nehéz eldönteni, hogy sok vagy kevés. Ha úgy vesszük, sok, hiszen rengeteg embert minimálbérért, sőt annál is kevesebbért foglalkoztatnak, de igazából nem egy óriási összeg, hiszen nagyjából az országos átlagkeresetnek felel meg. A legfrissebb adatok szerint ez egész pontosan 156 ezer forint – Csongrád megyében azonban csak 132 ezer a havi átlagos nettó.

Egy biztos: ha azt szeretnénk, hogy a szakképzett, netán diplomás fiatalok ne fordítsanak hátat szülőföldjüknek, minél több itthoni versenyképes ajánlatra lesz szükség. És olyan iskolákra is, amelyek segítenek ezeket megtalálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dupla nulla

˝Magyarország az Európai Unió páriájává válik.˝ Tovább olvasom