Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Veszélylesen

"Mármint az illetékesek, akik persze soha nem tehetnek semmiről, hiszen minden munkásuk mellé csak nem állíthatnak munkafelügyelőt."
Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés. Ezzel a nem éppen könnyen megjegyezhető jogi fogalommal egyre gyakrabban szembesül a magyar közvélemény. Sajnos mindig egy nappal később, mint kéne. Így aztán hol az egész ország lakói, hol „csupán" egy kisebb közösség tagjai dörzsölgetik döbbenten a szemüket az újságok híradásait olvasva. Mert egyszerűen nem képes feldolgozni az emberi agy, elfogadni a lélek, hogy élnek közöttünk olyanok, akik a munkájuk szabályaival mit sem törődve mások halálát okozzák.

Hogy ez így egy kissé bonyolult? Fordítsuk hát le hétköznapi nyelvezetre. És beszéljünk azokról az emberekről, akik pontosan tudták az újpesti Aquaworldben, hogy nincs megfelelően rögzítve egy aknafedő. Ám mit sem tettek azért, hogy a hibát kijavítsák, és most már emberek milliói tudják, milyen szörnyű halált halt az a gyerek, akit emiatt szétroncsolt egy vízforgató berendezés. De hír lett már az is, hogy efféle víziparadicsomban emberek tucatjai között fulladhat vízbe egy kissrác azért, mert a gondatlan „ismeretlen tettes" – legyen az úszómester, teremfelügyelő, akárki – csak egy dolgot felejtett el: úgy végezni a munkáját, ahogy az tőle joggal elvárható.

Miközben azt is tudjuk, hogyan szakadt le támfal autópálya mellett, netán majdnem halált okozó betondarab egy-egy felüljáróról, ki tudja, kinek a hibájából (lásd ismét: ismeretlen tettes), megyénk is felkerült arra a térképre, amire nyugodtan ráírhatnák: „Megdöbbentő halálok helyszínei, 2009 nyár". Hogy még pontosabb legyek: a csongrádi Tisza-hídon zuhant a kerékpáros férfi egy olyan munkagödörbe, amely elkerítve senkire nem jelentett volna veszélyt.

De nem kerítették el.

Inkább sajnálkoznak.

Mármint az illetékesek, akik persze soha nem tehetnek semmiről, hiszen minden munkásuk mellé csak nem állíthatnak munkafelügyelőt. Ezt nem is várjuk, várhatjuk el tőlük. De azt talán igen – és korántsem csak a csongrádi híd felújítását végzőktől, az aquaparkos karbantartóktól, hídmesterektől stb. –, hogy egy-egy munkaterület legveszélyesebb pontjait igenis, ha kell, százszor ellenőrizzék. Ezért aztán egy-egy beruházás költségeinek kiszámításakor – lássuk már be végre – korántsem elég azt szorozgatni, mennyibe kerülnek a tervek, a telkek, a beton és a vas. Arra is kell tartalékolni forintokat, hogy megfizethessük azokat, akik nap mint nap veszélyhelyzeteket lesnek és elhárítanak.
Olyan emberek munkabérére, akik pontosan tudják, és át is érzik: az emberi élet értéke nem vethető össze sem a munkagödör bekerítéséhez szükséges lécek árával, sem az aknafedő lecsavarozására költött forintokkal.

Olvasóink írták

 • 4. varadipal 2009. augusztus 04. 11:46
  „Kedves Bátyi Zoltán! Minden szavával egyetértek, de sajnos az a mondás is igaz, hogy a legnagyobb alkoholtartalmú zöldség a falrahányt borsó. A fejek kicserélése nem a genetikusok feladata.
  A XXI századi Magyarosrszágon csak a felelőtlenség és kapzsiság van határok nélkül.”
 • 3. őrgróf 2009. augusztus 04. 10:31
  „A Szentes-Csongrád összekötő hídnak - tudtommal - már el kellett volna készülnie. Az ott folyó munkatempó egyenesen felháborító! Ha dolgoznak -?!- általában kb 20 ember, két nagy csoportban nézik, hogy mit csinál a másik. Én ha el voltam maradva egy munkával, dolgoztam szombaton, vasárnap is, uram´ bocsá esetleg éjszaka is. Itt? Négy óra előtt öt perccel már senki, az ebédidő hosszú, stb. Gyakran járok arra, nem egy alkalomról beszélek! Kényelmesebb a kocsiban ülni, TV-t nézni, ( a kocsi tetején ott az antenna!) mint esetleg a gödrök elé állni vagy egy lámpát, esetleg visszaverő fénnyel ellátott korlátot tenni...Miért nem lehet a híd-és útépítéseken - más munkákhoz hasonlóan (pl. egészségügy, benzinkút, nagyáruházak, stb) éjjel-nappal dolgozni? A munkanélküli is kevesebb lenne, és nem kellene az álló munkagépek iszonyatos órabérét fölöslegesen fizetni?! Netán olcsóbb lenne az építkezés?”
 • 2. berkabela 2009. augusztus 04. 08:39
  „Az lenne a kérésem a DÉLMAGYAR-hoz,hogy érthető(nem jogász) nyelven hozzák nyilvánosságra: mirejó az ingyen kiváltható EURÓ-EGÉSZSÉGÜGYI kártya? Az utasbiztositást reklámozók szerint semmire.Akkor meg minek kell kínlódni vele? SOKAK NEVÉBEN VÁROM VÁLASZUKAT: bébé”
 • 1. abrakapokusz 2009. augusztus 03. 15:47
  „Aki engedi a kiskorú gyermekét dohányozni az veszélyeztet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénybe zárva

"Alapvető emberi jog, hogy mindenki olyan nyelven beszélhessen, amilyenen tud és akar." Tovább olvasom