Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Virágbibék tánca

JEGYZET - ˝Miért kell és/vagy miért csak egyetlen napon kell a nőt ünnepelni?˝
„Boldog Nemzetközi Nőnapot!" Ezt kívánja a világhálós és multinacionális Google is, ha ma a keresőprogram ikonjának megfelelő pontjára kattintunk. A fehér, sárga és fekete bőrű nőkről készült pillanatfelvétel-sorozat egyfajta virágcsokor. Sokféle nyelven üzeni a világnak: lehet örülni annak, ha éppenséggel nőnek születik az ember. A gügyögő bébi, a mosolygó süldőlány, az érett nő, az anyányi asszony, a dekoratív dáma – mind-mind bizakodva néz a kamerába és a világba.

Ez az áradó derű és erő a titok? Ki tudja. De mióta világ a világ, a nőiség sokféleségének titkát szeretné megfejteni és érteni az ember másik fele, a férfi. És talán épp ezért érdemes férfinak születni. A magát a teremtés koronájának tekintő férfiember hol üres bókkal, máskor komoly figyelemmel és sokszor erőszakkal fordul a gyengébbik nemhez. Ez fejeződik ki abban is, ahogy a férfifél gondol az ember másik felére, és megszólalás előtt válogat a szinonimákból: asszonyállat és kisasszony; hölgy, kishölgy és hölgyemény; nő, nőci és nőszemély; lány, leány és leányzó; csaj, kiscsaj és csajszi; bige és spiné... A sort folytatni nem illendő a nőnapon.

Az illem nem maradhat el ezen az ünnepen. Ilyenkor a férfinak illik virágot adnia és szépen szólnia a nőhöz, akinek erre illik hálásan mosolyogni és köszönetet mondani. Aztán meg a kézcsókból lett pusziról, a bemutatkozás udvarias köreit felváltó általános kézfogásról folyhat a csevej. Március illatfelhőbe burkolódzó 8. napján talán csak az ünnep munkásmozgalmi eredetét hangsúlyozni kívánó szónoknak és a jeles napról megemlékezni kényszerülő nőnek jut eszébe megkérdezni: „Miért kell és/vagy miért csak egyetlen napon kell a nőt ünnepelni?" „Ki találta ezt ki? A nő vagy a férfi?" „A nőnap mellett és/vagy ellentettjeként miért nincs az esztendőnek ugyancsak egy 24 órájába sűrített férfinap?"

A nők egyfelől már messzire jutottak 1914-től, amikor Magyarországon is elindították az egyenlő jogokért és lehetőségékért vívott harcaikat. Másfelől viszont ugyanott vannak, ahol 100 éve, amikor először szerveztek országszerte nőnapi programokat. Hiszen ma is ingyen fürdőbelépőket, műsorokat és ölnyi virágcsokrokat kapnak a lányok és asszonyok a férfiaktól, akik ezzel minimum egy évre kipipáltnak tekintik a „nőügyet".
Zap Mama zenéjére billegnek a virágbibére emlékeztető nőszimbólumok a Google-animációban. Kék, zöld, sárga, vörös pálcikaember-szerű nőszimbólumok táncolnak. A kék a béke. A zöld a természet. A sárga a szebb jövőbe vetett hit. A vörös a függetlenség és az emberi méltóság szimbóluma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balfácán kerestetik

"Bármit el lehet adni az embereknek." Tovább olvasom